Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megújult kétmagosok: kicsit gyorsabb, sokkal hűvösebb

Laptop

Megújult kétmagosok: kicsit gyorsabb, sokkal hűvösebb

A Penryn magos Core 2 Duo lapkák teljesítménye valamivel nagyobb elődeiknél, viszont jóval kevesebbet fogyasztanak.

Az első generációs kétmagos Intel processzorok, habár sokkal kevesebbet fogyasztottak, mint Netburst architektúrára alapuló Pentiumok, még mindig nem teljesítettek olyan jól, mint napjaink Core 2 Duo CPU-i. Erre nemrég egy, az Engadgeten megjelent teszt is rávilágított. A laptopokba szánt 2,16 GHz-es Core Duo 90 Celsius fokosra hevült fel a vizsgált noteszgépben, átlagosan pedig alig 5 fokkal volt hűvösebb. Az Apple Macbook Pro hordozható számítógépében levő aktív hűtés percenként 5 ezres fordulatszámon pörgött.

Ezzel szemben a Penryn magos, 2,5 GHz-es Core 2 Duo-val szerelt lapka jóval hűvösebb, maximum 80 Celsius fokos lett, átlagosan 78 fokos hőmérsékleten üzemelt. Ez egyben azt is jelentette, hogy kevésbé kellett pörgetni az új generációs Macbook Pro hűtőventillátorát: maximum 3400-as percenkénti fordulatszámot ért el az aktív hűtés a 45 nanométeres gyártási eljárással készített lapkán; átlagosan pedig 2500 RPM-et mértek a tesztelők.

A trend persze nem meglepő; sőt, mondhatni szokásos. Általában az újabb, (közel) azonos architektúrán alapuló processzorok vagy nagyobb számítási teljesítményt nyújtanak (közel) ugyanakkora fogyasztás mellett, vagy hasonló tempóra képesek jelentősen lecsökkent melegedéssel. A teszt részletes adatai ezen a linken olvashatók.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés