Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nanocsöves hűtéssel a halkabb PC-kért

Laptop

Nanocsöves hűtéssel a halkabb PC-kért

21. századi technológia a processzorhűtésben.

Hogyan működik a hagyományos léghűtés? A processzormag felmelegedése által keletkezett hőt először is át kell adni egy hűtőbordának, majd erről a bordáról kell elfújni a meleget. A hőátadás azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik: a felület mikrométernyi egyenetlenségei is nagymértékben befolyásolják a folyamat hatékonyságát. Régebben úgynevezett hővezető pasztával igyekeztek kiküszöbölni azt, hogy levegő (azaz szigetelőréteg) szorulhasson a processzormag hőjét elvezetni hivatott lapka és a hűtőborda közé; manapság erre már hűtőbordára felvitt speciális anyagot alkalmaznak.

A Purdue Egyetem kutatói nemrég rájöttek, miként lehetne tovább fokozni a hőátadás hatékonyságát. Elméletüket a gyakorlatban is igazolni tudták: szén nanocsövekből „erdőt” növesztettek a számítógépes chipek felszínére, és az így kapott felület jelentős mértékben elősegítette a hőáramlást. A nanocsövecskék jobbnak bizonyultak a manapság alkalmazott technikákhoz képest, ráadásul nem igényelnek tisztaszobás előállítási környezetet – vagyis akár olcsóbb is lehet gyártásuk, mint a jelenleg alkalmazott, nagy tisztaságú helységekben végzett eljárás.

Sajnos egyelőre nem tudni, mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba a fejlesztés, de az biztosnak tűnik, hogy komoly lehetőségek rejlenek benne. A jobb hőátadás végül is halkabb hűtőrendszereket eredményezhet, márpedig napjaink processzorai – különösen a GPU-k – gyakran magas fordulatszámú ventillátorokat igényelnek, hogy üzemi hőmérsékletük ne lépje túl azt a szintet, ami után már károsodás léphet fel a szilíciumlapkában.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés