Connect with us

Hirdetés

technokrata

Winchester helyett memóriát – robbanás előtt a piac?

Laptop

Winchester helyett memóriát – robbanás előtt a piac?

A Seagate is beszáll az SSD-k fejlesztésébe/gyártásába.

Annak ellenére, hogy az úgynevezett solid state diskek, rövidítve SSD-k jelenleg még nem kínálnak mai asztali winchesterekhez mérhető kapacitást, ez a piaci szegmens sokkal dinamikusabban növekszik a desktop merevlemezekhez képest. Az elkövetkező néhány évben töretlen fejlődés várható, és ha minden a jelenlegi előrejelzések szerint alakul, akkor jelentős szeletet szerezhetnek meg az SSD-k. Ezt felismerve a Seagate is bejelentette, hogy foglalkozni fog ezzel a meghajtótípussal.

„Hamarosan előállunk egy solid state drive-val, valószínűleg először a vállalati szegmens számára. Úgy hisszük, hogy jobbá tudjuk tenni ezeket az eszközöket.” – nyilatkozta magabiztosan Bill Watkins, a Seagate Technology vezérigazgatója.

Amint arról már mi is többször beszámoltunk, ezek a háttértárolók nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, chipek révén valósítják meg adattároló funkciójukat. Ennek köszönhetően gyorsabb működésűek és halkabbak, kevesebbet fogyasztanak, valamint megbízhatóbbak a mágneses elven üzemelő winchesterekhez képest. Egy – igaz, nagy – hátrányuk van: jelentősen nagyobb az egy gigabyte-ra jutó előállítási költségük. Erre jelenleg az a megoldás kínálkozik, hogy egy számítógépen az elsődleges, gyors működést biztosító programok, adatok a jellemzően egy nagyságrenddel kisebb kapacitású SSD-re kerülnek, míg a több száz gigabyte-nyi adatot a felhasználó továbbra is winchestere(ke)n raktározza.

Visszatérve a Seagate-re: a vállalat nem hiszi, hogy ezek a meghajtók lecserélnék a ma elterjedt rendszereket; nagyjából 7 százalékos részesedést prognosztizál a távol-keleti cég a következő évekre. Első megoldandó feladatként egy biztos flash beszállítóval való megállapodást jelölte meg a Seagate; ám egyelőre arról még szó sem esett, hogy hogyan hívnák, mikor jelennének meg és mennyibe kerülnének ezek az eszközök.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés