Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felturbózzák a DVD-t

Laptop

Felturbózzák a DVD-t

Most már valóban teljes a káosz a következő generációs optikai lemezeknél.

HD DVD, Blu-ray, DVD – eddig mindenki képben van? És a nemrég ismertetett 3x DVD-ROM, rémlik? (Puskázni itt lehet.) Ha valaki azt hiszi, hogy még mindig átlátja az optikai lemezek helyzetét, akkor itt az ideje letörni a lelkesedését: bejelentették a VMD-t! Versatile Multilayer Disc névre hallgat a drága, és a brit New Medium Enterprises ígérete szerint 20 GB-nyi adat tárolására képes. Szemben azonban az újgenerációs megoldásokkal, a VMD vöröslézeres technikát használ. Kvázi minden paraméterében (átmérő, vastagság stb.) megegyezik a DVD-vel, csak míg ez utóbbi maximum két rétegben képes adatokat tárolni, addig a brit megoldás összesen négy adathordozó réteggel várja az archiválandó adatokat – 5 GB-os layerei révén összesen 20 GB a kapacitása.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a New Medium Enterprises még 2004 során jelentette be szabadalmi kérelmét, melynek eredménye a most ismertetett VMD. A nagy tárkapacitáson felül a VMD előnye, hogy gyártási költsége nagyjából megegyezik a jelenleg már nagyon olcsón előállítható DVD-ével; ráadásul a többréteges sokszorosítás sem okoz különösebb technológiai nehézséget. Ennek kulcsa a két adathordozó réteget elválasztó középső réteg – korábban, a DVD-k esetében sokáig problémát jelentett ez a kialakítás, nem véletlen, hogy míg egy egyrétegű lemezt már 100 forint közeli áron is meg lehet vásárolni (kalózadós Artisjus matrica nélkül), a kétrétegű DVD-k 3-400 forintba is belekerülnek.

Visszatérve a Versatile Multilayer Disc-hez: az elválasztó réteg létrehozása az úgynevezett 2p technológia révén válhatott könnyen megvalósíthatóvá, és ennek köszönhetően zsúfolható a korábbi két réteg helyett négy a lemezekre. Az évekig tartó fejlesztés meghozta az eredményét; a New Medium Enterprises már 24, 30, 40 és 48 GB-os lemezméreteket is specifikált – vörös lézerrel. Nem tartják kizártnak azt sem, hogy idővel átállnak a kéklézeres megoldásra, amivel akár 200 GB-os tárkapacitást is el lehet érni, a rétegek „egymásra halmozásával”.

1920x1080i/p felbontású videók, azaz az igazi HD is támogatott – akár 40 Mbps-os adatátviteli sebességgel is lejátszhatók a korongokon tárolt tartalmak. A videókat AES titkosítással és régiókódokkal védik az engedély nélküli másolástól. Apropó, régiók: a NME közlése szerint tucatnyi földrajzi területen kezdődhet meg a VMD története: Brazíliában, Közép-Európában, Kínában, Francia- és Németországban, Izlandon, Indiában, Japánban, Oroszország nyugati felén, Skandináviában és az Amerikai Egyesült Államokban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés