Connect with us

Hirdetés

technokrata

Laptop

Next-gen DVD

Mégsem egységesedik a HD-s lemezek kezelése?

Többször is említést tettünk a múlt héten zajlott CES kapcsán az LG azon bejelentéséről, mely egy egységesített médialejátszóra vonatkozott. A kiállításon be is mutatott termék a Blu-ray disc (BD) és a HD-DVD közötti formátumháborút hivatott eldönteni azzal, hogy mindkét korongot tudja olvasni. Igaz, az ára meglehetősen borsos, hiszen az LG tervei szerint 2000 dolláros áron tervezik először piacra dobni a készüléket, ami magyar pénzre átszámolva mintegy 400 ezer forint.

Az ár idővel csökkenhet, illetve csökkenhetne, ha nem fúrták volna meg máris a lejátszó elterjedését. Kiderült, hogy az LG a HD-DVD szabványát nem mindenben támogatja – az iHD funkciót, azaz a formátum által használt interaktivitási technológiát nem képes életre kelteni a távol-keleti gyártó készüléke. A BH100-as modellszámozású eszköz csak a BD-J interaktív menürendszerét támogatja (ez a Sony által favorizált Blu-ray lemez standardjához tartozik); HD-DVD-s filmek esetében „csak” a filmek megtekintésére nyílik lehetőség, az extrákat nem tudja a leendő vásárló előcsalogatni.

„Meglepett az LG lépése.” – mondta Kevin Collins, a Microsoft HD-DVD csoportjának képviseletében – „A cég nem adott részletes tájékoztatást a CES bemutató előtt a BH100-as lejátszóról. Márpedig az LG nem adhatja el a terméket úgy, hogy támogatja a formátumot, ha közben a HDi-t kihagyja.” Azaz a DVD Forum csak akkor adja áldását a készülékre, ha az az iHD-t is támogatni fogja; ellenkező esetben jogi lépéseket helyezett kilátásba annak kapcsán, hogy a hibrid lejátszó jogosulatlanul használja a HD-DVD logót.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés