Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyártási hibás notebookok

Laptop

Gyártási hibás notebookok

Túlmelegedés, ezúttal az alaplapok miatt.

2006 második felében sokszor cikkeztünk a Sony gyártási hibás akkumulátorairól – a távol-keleti vállalat energiaforrásai hosszú hónapokon keresztül egy nem kellően felügyelt gyártósoron úgy készültek, hogy bennük apró fémforgácsok keletkeztek. Ezek léte aztán működés közben túlhevüléshez vezethetett, így a vállalat kénytelen volt visszahívni az akkumulátorokat. Mivel a Sony a legnagyobb gyártó e tekintetben, a notebookpiac szinte teljes egészét elérte az eset: a cserére visszarendelt készülékek száma meghaladta a 10 milliót.

Ugyan kisebb jelentőségű, ám mégis figyelmet érdemel az a jogi eljárás, mely nemrég kezdődött Kanadában. Egy helyi bíróságon perbe fogták a Dellt, mégpedig azért, mert egyes notebookjai tervezési hibák miatt túlmelegedésre hajlamosak. A vádirat szerint a hordozható számítógépek alaplapjainak hibás elrendezése tehető felelőssé a rendellenes működési környezet kialakulásáért. A jogi procedúrát kezdeményező Ontario-i férfi Inspiron típusú PC-je kapcsán citálta bíróságra az amerikai óriáscéget, azt állítva, hogy a Dell tudta, vagy legalábbis tudnia kellett volna, hogy az alaplapok hibásak, mégis forgalomba hozta a hardverelemeket.

Mely Inspiron modellek érintettek? A vád szerint az Inspiron 1100, 1150, 5100, 5150 és 5160 típusok; melyek a garancia egy évét követően szinte azonnal elkezdenek tönkremenni. Azt, hogy van valóságalapja a vádaknak, az bizonyítja, hogy a Dell egy hasonló, az USA-ban folytatott per kapcsán már megállapodást kötött.

Az eset nem kapcsolatos a Sony akkumulátorai kapcsán kipattant botránnyal. A hibásnak mondott alaplapok túlhevülése szerencsére nem okoz tüzet vagy személyi sérülést.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés