Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagy tudású szuperkompakt fényképezőgépek

Laptop

Nagy tudású szuperkompakt fényképezőgépek

A Panasonic két új szuperkompakt digitális fényképezőgépet jelentett be.

Az új 7,2 megapixeles, 28 mm-es nagylátószögű f/2,8-5,6 LEICA DC objektívvel felszerelt 3,6-szeres optikai zoom funkcióval ellátott (35 mm-es ekv.: 28-102 mm) LUMIX DMC-FX50 és DMC-FX07 fényképezőgépek MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral és intelligens ISO-érzékenység vezérléssel rendelkeznek. A DMC-FX50-nel egy számtalan új lehetőséget is felvonultató 3 colos kijelző debütál, a DMC-FX07 pedig 2,5 colos LCD-vel folytatja a szuperkompakt ˝FX˝-széria hagyományait.


Az FX01-ben bemutatkozó, rendkívül népszerű és nagyra értékelt 28 mm-es LEICA DC objektívet örökölte meg a DMC-FX50 és -FX07. A kategória legtöbb készülékéhez képest lényegesen nagyobb látószöget biztosító objektív a fényképezési lehetőségek új sorát kínálja; immár beltéren is nagyobb társaságot ábrázoló teljes csoportképet készíthet, illetve átfogó tájképet vagy építészeti kompozíciót örökíthet meg, és élvezheti a valódi perspektivikus, széles panorámaképek nyújtotta előnyöket.

Az elmosódott és életlen képkontúrok elleni küzdelem jegyében a Panasonic néhány évvel ezelőtt kifejlesztette az ún. MEGA O.I.S. rendszert, mely a kézremegés kompenzálását elősegítő objektív technológián alapul. A MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor olyan technológia, melyet már hosszabb ideje beépítenek/beépítettek a LUMIX fényképezőgépekbe. A kéz remegésén túlmenően azonban egyéb tényezők is a kép egészének vagy valamely részletének elmosódását okozhatják. Sötét vagy gyengén megvilágított környezetben a mozgó tárgyak, személyek mozgásukból adódóan könnyen elmosódottá válhatnak a képeken, a fényképezőgépek által alkalmazott hosszabb záridő miatt. Ez az elmosódás a zársebesség növelésével küszöbölhető ki, ami az ISO-érzékenység drasztikus növelésével érhető el. Ez a művelet olyan kiváló képfeldolgozó elektronikát igényel, mint a Panasonic Venus Engine LSI-je, melynek 3. generációs változata kiválóan oldja meg a feladatot. Sőt a mozgó fotótéma bemozdulásának kiküszöbölése érdekében az FX50-es és FX07-es típusokat a világon elsőként intelligens ISO-érzékenység vezérléssel (a továbbiakban mint I.I.C.), illetve teljes felbontás esetén a Venus Engine III LSI által elérhető maximális ISO 1600 nagy érzékenységű képrögzítési funkciókkal látták el. Amikor az I.I.C. funkciót beállítjuk, a Venus Engine III észleli a tárgy elmozdulását, így automatikusan módosítja az ISO-érzékenység beállítását és az expozíciós időt oly módon, hogy azok a tárgy elmozdulásának, illetve a fényviszonyoknak megfelelőek legyenek. A Panasonic által újonnan alkalmazott képstabilizáló rendszer a MEGA O.I.S. technológiával kiegészülve lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy éles és kontúros képeket készíthessenek bármely helyzetben. Mindezt a lehető legegyszerűbben és legkényelmesebben, hiszen gyakorlatilag minden szükséges beállítást és korrekciót maga a fényképezőgép végez el.

Az új, 3 colos kijelző előnyeit kihasználva a DMC-FX50 lehetővé teszi a kettős képlejátszást bármely két kép együttes időben történő megtekintése és összehasonlítása céljából. Lehetőség van arra is, hogy kilenc, egymás után következő képkockát ragadjunk ki egy felvett mozgóképfájlból, majd például egy mozdulatsort szemléltetve indexképként lejátszhassuk azokat, ezt követően pedig a kiválasztott képeket rögzíthessük állóképekként. Az üzemmódok között helyet kapott a nyomtatási üzemmód is, mely biztosítja a felhasználók számára, hogy a termékhez tartozékként adott USB-kábellel a fényképezőgépet Pictbridge kompatibilis nyomtatóhoz csatlakoztassák a fényképek kinyomtatása céljából.

Beltéri csoportképek készítése esetén előfordulhat, hogy a helyiség nem elég nagy ahhoz, hogy a fotós kellő távolságba tudjon helyezkedni a megörökítésre váró társaságtól. Így előfordulhat, hogy ˝csonka˝ csoportkép készül (nem mindenki fér bele a képbe). További probléma, hogy a fényviszonyok nem feltétlenül kielégítőek, így a képet készítő személy kénytelen vakut használni. Azonban, a 28 mm-es LEICA DC objektív és az intelligens képstabilizátor lehetővé teszik azt, hogy bármely felhasználó ideálisan szép képeket készíthessen ilyen körülmények között is. Olyan képeket, ahol mindenki belefér a képbe a kép hangulatvilágát elrontó vaku használata nélkül.

A DMC-FX50 ezüst és fekete színekben lesz kapható, míg az FX07 ezüst, fekete, piros és kék színekben. Mindegyik változat exkluzív, kellemes tapintású matt borítással rendelkezik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés