Connect with us

Hirdetés

technokrata

Letölthető a véglegessé vált Firefox 1.5

Laptop

Letölthető a véglegessé vált Firefox 1.5

A Mozilla Foundation kiadta a nyíltforrású browser legújabb változatát. Automatikus frissítések, gyorsabb navigáció, még több webes standard támogatása – csak néhány a szoftver képességei közül.

Nehéz szülés volt, élhetnénk a közhellyel. A Mozilla fejlesztői ugyanis alaposan elcsúsztak az eredeti kiadási időponttól, hiszen a Firefox 1.5-ös változatának hónapokkal korábban már elérhetőnek kellett volna lennie. A késés idejét azonban hasznosan töltötték a programozók, így a legújabb kiadás számos olyan funkcióval bővült, amelynek hiánya már kezdett zavaróvá válni a régi böngészőben.

Nézzük, mivel tud többet a korábbi verziókhoz képest! Az egyik legfontosabb, hogy immár automatikusan frissíti magát a szoftver, tehát nem kell újra és újra letölteni az alkalmazást, majd feltelepíteni, hogy a legfrissebb (és legnagyobb védelmet nyújtó) kiadás használói között lehessünk. Ennek megvan az a további előnye is, hogy a javítások maximum fél megabyte-nyi méretűek lesznek, így kevésbé terheli az Internet-hozzáférést egy-egy frissítés beszerzése.

Gyorsabb böngészőnavigációt is ígérnek a Firefox programozói, ami a back és a forward gombok jelentette funkciók teljesítményének fejlesztését is magában foglalja. Drag and drop technológiával meg lehet változtatni a fülekben megnyitott weboldalak sorrendjét (amire a Maxthon például már nagyon régóta képes), illetve hatékonyabbá vált a felpattanó ablakok blokkolásának képessége. A „Clear Private Data” funkció segítségével gyorsan el lehet távolítani a szoftver által „megjegyzett” személyes adatainkat, míg a keresési eredmények növekedéséhez az Answers.com keresőmotorjának használata járul hozzá.

Amint azt korábbi hírünkben is megemlítettük, a hibaszöveg-megjelenítés a felhasználó számára informatívabbá vált. Áttervezték a beállítások menüpontot; a megújult szoftver még jobban támogatja a DHTML-t. Ez utóbbi megér egy kis kifejtést: a fejlesztők a vakok és gyengénlátók kedvében igyekeztek járni, így többek között a Windows-Eyes 5.5 bétaváltozatát is támogatják már (ezzel a weboldalon látható információkat lehet felolvastatni). Ezek az adatok egyébként megjeleníthetők Braille-kijelzőn is.

A „Broken Web site wizard” segítségével a nem megfelelően megjelenő weboldalakról lehet jelentést küldeni, gyorsan és egyszerűen. Jobban támogatja az új Firefox a Mac OS X-et, illetve az olyan új standardokat, mint a SVG, CSS 2 and CSS 3, and JavaScript 1.6. Természetesen számos biztonsági változtatás is helyet kapott a szoftverben, így annak feltelepítését minden eddig “firefoxozónak” ajánljuk. Aki pedig még csak most szeretne megismerkedni az alternatív böngészők világával, nem is kezdhetne jobb alkalmazással – a Tűzróka gyors adatátviteli sebességet biztosító Download szerverünkről is beszerezhető.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés