Connect with us

Hirdetés

technokrata

65 nanométer, duálmagos kialakítás: erődemonstráció az Intelnél

Laptop

65 nanométer, duálmagos kialakítás: erődemonstráció az Intelnél

A jelenleg Yonah kódnevű lapka még csak mintapéldány formájában létezik, de láttatni engedi, milyen jövőt tervez a notebookoknak a chipgyártó.

A kétmagos processzorok logikus előrelépést jelentenek a folyamatosan növekvő teljesítményigény kielégítésére. Jelenleg ugyanis architekturális korlátokba ütközik a frekvenciaalapú teljesítménynövelés: az Intel az asztali Prescott processzorok esetében elérte a 100 wattos energiafelhasználást, amit már nagyon nehéz kezelni. Mobilprocesszorai esetében azonban más megoldást választott, ami nem is csoda, hiszen ebben a szegmensben létfontosságú, hogy keveset fogyasszon a központi vezérlőegység.

Ennek a fejlesztésnek lett az eredménye a tavaly tavasszal debütált Pentium M, melynek első példányai a Banias kódnevet viselték. Ezt fejlesztette aztán tovább a chipgyártó gigász: a Dothan magos Pentium M-ek vékonyabb csíkszélességgel, megnövelt belső gyorsítótárral rendelkeznek, illetve a frontoldali busz tekintetében is nagyobb mozgásteret kaptak, mint elődeik. A frekvencianövelés azonban itt is túlzott energiafogyasztással jár, tehát a következő magnak, a Yonah-nak valami alapvető újdonsággal kell kirukkolnia.

Nos, ezzel kapcsolatban az Intel a minap rántotta le a leplet a készülő lapkáról. Egy bemutató keretei között prezentálták, mire is lesz képes a következő generációs mobilprocesszor. Az előreláthatólag jövő év legvégén vagy 2006 elején piacra kerülő termék egyrészt még vékonyabb csíkszélességgel rendelkezik (szemben a Banias 130 nanométeres és a Dothan 90 nanométeres értékeivel, a Yonah 65 nanométeres gyártási eljárással készül). Ez persze nem lenne elég, így az igazán nagy újítás a kétmagos kialakítás lesz. Ennek értelmében az új processzor két Dothan magot fog magában foglalni; azaz az Intel követi a Smithfield asztali PC-khez szánt CPU-nál megkezdett trendet. Érdekesség, hogy a vállalat a messzi határidők ellenére egy frissiben legyártott, tehát már létező, működő példányt is be tudott mutatni a szerencséseknek.

Ha már szó esett a következő generációs Pentium M-ről, akkor néhány szóban magáról a platformról is: a Centrino hármas változata, mely jelenleg Napa névre hallgat, a fenti processzoron kívül a Callistoga chipkészletre és a Golan WLAN modulra épül majd. Később mindez kiegészül a WiMAX és a 3G támogatásával is, szellőztették meg a chipgyártó vállalatnál.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés