Connect with us

Hirdetés

technokrata

EU és a szoftverszabadalmak: idén már nem lesz döntés

Laptop

EU és a szoftverszabadalmak: idén már nem lesz döntés

Habár az Európa Tanács komoly erőfeszítéseket tett, hogy még 2004 során megszülethessen az egységes európai szoftverszabadalmi direktíva, a nyíltforrású közösségek és a kisebb fejlesztők ellenállása végül eredményt hozott.

Talán az utolsó rúgást november közepén pont a lengyel kormányzat álláspontjának határozott képviselete vitte be a törvénytervezetnek: amint arról mi is írtunk, Varsó bejelentette, hogy nem támogatja az Európa Tanács által korábban már elfogadott, szoftverszabadalmakra vonatkozó direktívatervezetet (Patentability of Computer-Implemented Inventions). Az EU-hoz hazánkkal egy időpontban csatlakozott közép-európai ország visszakozásával már akkor is érezni lehetett, hogy kétségessé vált: a tervezet (akkori formájában) valaha is törvényerőre emelkedhet.

Ennek eredményeként az Európa Tanács a minap bejelentette, hogy (ismét) elnapolja a döntést a kérdésben. „A tanács nem szavaz a projektről 2005 előtt.” – foglalta össze röviden a lényeget Marc Verwilghen, Belgium egyik minisztere, amikor jelentést tett országának parlamentje előtt. Ez persze nem jelenti azt, hogy végleg megbukott a javaslat, vélekedett a témáról Florian Mueller, a NoSoftwarePatents nevű, szabadalomellenes website alapítója. Szerinte az EU tanácsa még mindig adoptálhatja a tervezetet, de a késlekedés a növekvő politikai nyomás jele is lehet. Bár néhányan azt sem zárják ki, hogy szimplán a karácsonyi ünnepi időszak miatt nem akarják már áterőltetni a törvényhozáson a javaslatot.

Az elmúlt hat hónapban több, komoly befolyással bíró európai országban mozdultak meg az emberek, elutasítandó az elsősorban a nagy szoftverfejlesztő vállalatoknak kedvező törvény megszavazását. Hollandiában még júliusban indítványozta a kormányzat a nemzeti álláspont megváltoztatását, azaz hogy utasítsák el a javaslatot (ezt a parlament meg is szavazta, így a szélmalom hazája „átállt” az ellenzők oldalára). Októberben a német pártok egyesítették erejüket ezen célból, így Németország is szembehelyezkedett korábbi álláspontjával szemben; végül a lengyelek is hasonlóképp cselekedtek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés