Connect with us

Hirdetés

technokrata

3D-s világ van születőben

Laptop

3D-s világ van születőben

Japán óriásvállalatok létrehoztak egy konzorciumot annak érdekében, hogy a háromdimenziós kijelzőket még jobban elterjesszék az asztali számítógépek, a noteszgépek és a mobiltelefonok körében.

3D Konzorcium – ez lett a neve annak a szövetségnek, melyet öt nagy japán gyártó hozott létre: a Sony és a Sanyo mellett az itthon kevésbé ismert Itochu, az NTT és a Sharp közreműködésével jött létre a csoport. Célul pedig olyan technológia létrehozását tűzték ki, mellyel a képernyő képessé tehető 3D-s hatások megjelenítésére – mindezt anélkül, hogy ehhez a felhasználónak igénybe kellene vennie speciális hardvert (például szemüveget) vagy szoftvert.

Ezt tesztelendő, a Sharp már bemutatott egy ilyen 3D-s notebookot, melyen a Quake háromdimenziós változatát csodálhatták meg az érdeklődők. A cég vezérigazgatója, Greg Nakagawa egyébként a 2003-as évet jelölte meg a nagyobb eszközök létrehozása idejének.

Magát a kijelzőt úgy kell elképzelni, mint egy TFT szendvicset: a két TFT panelt egy parallax határ választja el egymástól, ennek révén pedig két különböző régióra osztja a képet. Ezáltal mindkét szem kicsit másként látja a kijelzőt: így képződik a 3D-s megjelenítés. Természetesen még van mit fejleszteni: körülbelül 40 centiméteres távolságból élvezhető tökéletesen a technológia, ennél közelebb vagy távolabb helyezkedve a kijelzőtől átfedés keletkezhet. Emellett nagy figyelmet kell fordítani az egészségügyi szempontokra is.

Először a japán NTT Docomo számára szállítottak olyan mobiltelefonokat, amelyek ezen technológiával felszerelt kijelzővel készültek, majd 3D-s megjelenítésre képes 15 colos LCD-k és notebookok is megjelentek mutatóba. Természetesen mindegyik készülékben kikapcsolható ez a funkció – ha a felhasználót már túlságosan zavarná a lehetőség.

A Sharp mellett a Toshiba is hasonló 3D-s monitoron dolgozik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés