Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Maxtor előrejelzése a merevlemezek jelenéről és jövőjéről

Laptop

A Maxtor előrejelzése a merevlemezek jelenéről és jövőjéről

A Maxtor közép-európai és törökországi sales managere, Cagatay Kilic magyarországi látogatása alkalmából ismertette a Maxtor előrejelzését a merevlemezek várható jövőjéről.

Cagatay Kilic, a Maxtor közép-európai és törökországi sales managere július 2-án, az Asbis Magyarország dealernapján ismertette a Maxtor Maxtor előrejelzését a merevlemezek várható jövőjéről. Kilic a merevlemez-gyártók konszolidációján, a kapacitás növekedésén, valamint a Maxtor jelenlegi portfólióján kívül a Serial-ATA részleteiről is beszélt.

1989-ben több mint 20 merevlemez-gyártó termékei voltak a piacon, míg ez a szám 2001-re 8-ra csökkent, 2002 végére pedig várhatóan 7-nél is kevesebb lesz. Ugyanez a tendencia jellemző az alkatrészgyártókra is, akik a merevlemezek író-/olvasófejeit, a lemezeket, valamint a vezérlő elektronikát gyártják.

Mindeközben jellemző, hogy a merevlemezek bonyolultsága egyre csökken – egyre nagyobb teljesítményt (sebesség, és kapacitás – bár az utóbbi időben az adatsűrűség mértékének növekedése lassulóban van, de az eddigi lemezoldalankénti 20 GB-ot lassan felváltja a 30 GB) állítanak elő egyre kevesebb alkatrész segítségével. Könnyen belátható, hogy az alkatrészek számának csökkenése a megbízhatóság növekedéséhez vezet.

Moore törvénye látszik kialakulni a kapacitás-növekedés ütemében – egy ideje 18 havonta rendre duplázódik az elérhető árú egységnyi kapacitás. 2002 favoritja egyébként a 40 GB, melynek 40%-os piaci részesedése van. Komoly erőt képvisel még a 20-30 GB-os kategória (33%), miközben a nagyobb meghajtók összesen 22%-ot, a kisebbek pedig mindössze 5%-ot tudhatnak magukénak.

Ami a lemezek forgási sebességét illeti, továbbra is keresettek az 5400 rpm-es meghajtók – 2003 végére még mindig csak 50%-os piaci részesedést jósolnak a 7200 rpm-es egységeknek.

Az IDE/ATA csatolófelület rendíthetetlenül tör előre. A SCSI kitörési kísérletei a desktop felé úgy tűnik, kudarcba fulladtak, ezek a jó paraméterekkel rendelkező, ám kissé drága meghajtók végleg visszaszorultak a szerverekbe.

Ami a desktop merevlemezeket illeti, e területnek 3 kategóriáját különbözteti meg a Maxtor – a kis kapacitású és olcsó egységek a maximum 20 GB-os, 5400 rpm-es, Quantumból lett, ATA100-as FireBall 541DX sorozat tagjai, míg a kapacitást a maximum 160 GB-os, 5400 rpm-es, ATA100/133-as DiamondMax D540X, a teljesítményt a maximum 80 GB-os, 7200 rpm-es, ATA133-as DiamondMax Plus D740X meghajtók testesítik meg.

A DiamondMax D540X kapacitását egyébként júliustól 240, novembertől 320 GB-ra, a DiamondMax Plus D740X kapacitását pedig augusztustól 200, januártól 240 GB-ra növelik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés