Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mégis lesz Windows XP Second Edition?

Laptop

Mégis lesz Windows XP Second Edition?

A Windows Longhorn kiadásának elhalasztása ismét előtérbe hozza a Windows XP további sorsával kapcsolatos kérdéseket…

A Bill Gates, a Microsoft elnökének a szoftveróriás éves pénzügyi elemzői találkozóján adott tájékoztatása alapján különböző okok miatt a Windows Longhorn megjelenése 2005-re vagy még későbbre tehető.

A bejelentés ismét előtérbe hozza a Windows XP további sorsával, illetve újból felteszi a Windows XP Second Edition meg( nem )jelenésével kapcsolatos kérdéseket.

Annak idején a Microsoft Windows XP – The Official Magazine microsoftos forrásokra hivatkozva azt adta hírül, hogy a Microsoft terveiben nem szerepel a Windows XP Second Edition kiadása. Az operációs rendszer első javítócsomagja, az SP1 biztosan megjelenik idén (a híradások a nyári-őszi időszakot jelölték meg – helyesen), de hogy lesz-e további XP-tuning vagy rögtön egy teljesen új Windows (a Longhorn) mutatkozik be, az akkor bizonytalanná vált.

Erre válaszul mi akkor megjegyeztük, hogy ha viszont nem lesz második kiadás, akkor a 2003-as év új Windows verzió megjelenése nélkül telik el, ami megszakítaná a Microsoft 1995, vagyis a Windows 95 megjelenése óta bevett stratégiáját, a minden évben új Windows verzió kiadásának ˝hagyományát˝. Nos, 2003-ra a .Net Server várható, azonban a Longhorn megjelenésének kitolásával így a 2004-es év maradt üresen. És pontosan ez az, ami miatt az információkkal ellentétben kételkedtünk a Windows XP SE mellőzésében.

A probléma persze esetleg áthidalható az SP2 2004-es kiadásával, ami által a ˝kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad˝. Viszont ekkor a (várható) SP2 és/vagy az SE közötti találgatás vet fel érdekes kérdéseket a tartalmazott újdonságokat illetően. Például: vajon milyen újdonságok kerülnek bele az SP2-be, illetve melyek csak az SE-be? Vagy: mely újdonságok lesznek önálló kiegészítésként is letölthetők, illetve melyek lesznek csak az SE részeként elérhetők?

E kérdések különösen az előbb-utóbb várható Internet Explorer 7, illetve a már beta változatban létező DirectX 9(.x) miatt kínzóak, ugyanis a Microsoftnak a kiegészítésekből nem nagyon van bevétele, azonban egy új operációs rendszer kiadásából már igen – elképzelhető tehát, hogy az SE-re tartogat majd olyan igen vonzó újdonságokat, amelyek más úton nem lesznek elérhetők.

Az érem másik oldalaként azonban a vállalatok – ahol nagyobb project egy új operációs rendszer bevezetése – rosszallásukat fejezik ki a túl gyakran megjelenő új Windows verziók miatt…

A kérdésre a válasz – egyelőre maga is kérdés marad. Biztosra vehető azonban, hogy a Windows XP jövőjével kapcsolatos kérdések és találgatások még ebben az évben felerősödnek. Bizonyosság – legkésőbb jövő év eleje körül várható.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés