Connect with us

Hirdetés

technokrata

DVD-mínusz vagy DVD-plusz – a Windows ˝Longhorn˝ élet és halál között dönt

Laptop

DVD-mínusz vagy DVD-plusz – a Windows ˝Longhorn˝ élet és halál között dönt

A harc a DVD-R/RW/RAM és a DVD+R/RW között zajlik – úgy tűnik, a működőképesen, már alpha változatban létező Windows Longhorn véglegesen dönteni fog közöttük felemelkedésről és bukásról.

A DVD-szabványok körüli, már hosszú ideje tartó káosz senkinek sem jó: a készülékgyártókat bizonytalanságban tartja, hogy termékeiket melyik irányba fejlesszék, a vásárlókat várakozásra készteti, hogy milyen készüléket vásároljanak – egyik tábor sem húz igazi hasznot a DVD-iparból, hisz a gyártók még magas áron kínált termékei iránt a vásárlók tömege nem igazán érdeklődik.

A szembenálló felek az Apple, Pioneer, Samsung és Hitachi által támogatott DVD-R, DVD-RW és DVD-RAM, illetve a Philips, Sony, Dell és Compaq által támogatott DVD+R és DVD+RW formátumok – mindkettőjüknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A Microsoft beavatkozásának köszönhetően azonban utóbbiaknak áll a zászló, ugyanis a már alpha változatban létező Windows Longhorn fejlesztését a ˝plusz˝ irányába tolják el.

Teszik mindezt a fejlesztés alatt álló, úgynevezett Mount Rainier technológia segítségével, amely (végre) natív operációs rendszer támogatást biztosít a floppy-hoz hasonló, írható/olvasható optikai tárolóeszközöknek is. A technológia lehetővé teszi a DVD megkötések nélküli adatforgalmi kezelését, így a floppy első méltó és vélhetően sikeres utódja válik belőle. A Microsoft azért döntött a DVD-plusz mellett, mert pillanatnyilag ez a szabvány áll közelebb a Mount Rainier céljainak megvalósíthatóságához.

A Microsoft már felhívást intézett a világ vezető DVD-gyártóihoz a Mount Rainer támogatására. A lépés nem jelenti a DVD-mínusz teljes bojkottálását, a Windows Longhorn meg fog bírkózni ezzel a szabvánnyal is, azonban igazi floppy-utód csak a DVD-plusz lesz.

A Windows Longhorn fejlesztésének előrehaladtával a Microsoft már tervezi a jövő hardvertechnológiáinak támogatását – jelen lépésével nyomást kíván gyakorolni a DVD-gyártókra, hogy a szabványok tekintetében végre konszenzusra jussanak, és megszűnjön e rohamosan növekvő piac frakcionálása.

A Microsoftnak más komoly céljai is vannak az új operációs rendszerrel – mindenek előtt a PC platform biztonságossá és megbízhatóvá tétele. Emellett a PC-t még könnyebben használhatóvá szeretnék tenni, tökéletesebb Plug and Playt, és egy OnNow nevű új technológiát építenek be – utóbbi a bootolás gyorsítását, illetve elmaradását jelenti a jelenlegi hibernate funkcióhoz hasonlóan. A PC-t továbbá a valós idejű (leginkább beszéd) kommunikáció és az otthoni szórakoztatás központjává kívánják tenni, miközben e funkciók mobilitását (Tablet PC) is szem előtt tartják.

A Windows Longhorn natív DVD-támogatása komoly lökést adhatna a DVD mint adat- (szoftver)hordozó eddigi méltánytalanul kis részesedési arányához képest széles körű elterjedésének is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés