Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több mint 20 millió károkozó az interneten

Dotkom

Több mint 20 millió károkozó az interneten

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Threat Research Center 2009 júniusában is megjelentette toplistáját a 2009 májusa során legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes vírusokról.

A listát a Sunbelt szakemberei a VIPRE Antivirus+Antispyware vírusirtót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazásokat regisztráló hálózatában résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik. A kutatásban bárki részt vehet, aki használja a VIPRE antivírust, vagy az önálló védelmi rétegként is alkalmazható CounterSpy kémprogram-eltávolítót.

A Sunbelt Software kutatócsoportja 2006 májusában jelentette meg először a legfertőzőbb internetes károkozókról szóló toplistáját, amit azóta is minden hónapban nyilvánosságra hoz. Az azóta eltelt időszakban a kémprogram toplista hűen tükrözte az internetes kártevők “piacának” alakulását, a különböző típusú kémprogramok, trójaiak és egyéb alkalmazások okozta fertőzések számának és arányának változását. A 36 hónap során egyértelmű trendek rajzolódtak ki: először a vírusirtókon átcsúszó kevésbé káros trójai alkalmazások vezették a kémprogram toplistát, amelyek csupán a böngészőt térítették el, vagy a képernyő háttérképét változtatták meg. Az általuk okozott fertőzési ráta az összes fertőzést tekintve alacsony, mindössze 1-2%-os volt.

2007 és 2008 során már azok a kártevők kerültek előtérbe, amelyek a felhasználók hiszékenységét használták ki, így a 12 hónapig listavezető, erotikus videók lejátszásához szükséges Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec, vagy a hamis biztonsági riasztásokat produkáló ál-antivírus, a 10 hónapon át listavezető Trojan.FakeAlert. 2008 viszont egyértelműen a böngészőket eltérítő és reklámokat megjelenítő kémprogramoké volt, amelyek különösen a pekingi olimpia idején letaszították a korábbi trójaiakat.

2009-ben a vírusminták óriási számának köszönhetően viszont már nem az egyes víruscsaládok, hanem terjedési módszereik alapján csoportosított károkozók dominálnak a toplistán. Egy ilyen módszer például a Windows alapbeállítását kihasználó autorun.inf módosítása, amely segítségével a hordozható eszköz (például pendrive) csatlakozását követően automatikusan lefutó károkozó fertőzi a számítógépeket – ezt használta ki többek közt a Downadup/Conficker féreg is, amely egy időben valószínűleg az eddigi legtöbb, 12-15 millió PC-t fertőzte meg. Ugyancsak újdonság a PDF-fájlokban utazó károkozók tömeges megjelenése, amelyek a PDF olvasó JavaScript sebezhetőségeit kihasználva próbálnak a védettnek vélt környezetben elindulni. A második legnagyobb magyarországi ingyenes levelezőrendszer, a Citromail és Indamail spamszűrését ellátó MPP szűrőrendszer naponta több tízezer veszélyes PDF-csatolmányt tartalmazó levélszemetet azonosít és szűr ki.

A Sunbelt toplistája kezdetben a CounterSpy kémprogram-eltávolító mintegy 2 milliós adatbázisa alapján készült, amelyet a cég beépített 2008-ban megjelent VIPRE Antivirus + Antispyware vírusirtó adatbázisába. Ez a lista ma már a közel 20 milliós elemszámával a világ egyik legnagyobb elektronikus kártevő-adatbázisává nőtte ki magát, amelynek mérete a független, világszerte kártevőket gyűjtő AV-Test.org kutatólabor mintaszámához mérhető.

Ez a növekedés természetesen azzal jár, hogy számos vírusirtót fejlesztő cég már nem képes tartani az ütemet, valamint számos esetben a vírusirtó automatikusan sem képes eltávolítani az újabb és újabb fertőzéseket, hanem az ügyfélszolgálat telefonos irányítása alapján kézzel törlik a kártevőket – ez sajnos Magyarországon is mindennapos jelenség.

Az elmúlt három évben nem csupán a kártevők száma, hanem az általuk okozott fertőzések aránya is sokszorosára növekedett: amíg 2006-ban az első listavezető Trojan.DesktopScam a fertőzések 1,58%-áért volt felelős, addig a 2009 januárjában élen álló Virtumonde már 4,4%-ot mondhatott magának, ráadásul a 10 legtöbb fertőzést okozó kártevő immár az összes fertőzés közel negyedéért volt felelős.

A Sunbelt Threat Research Center szerint egyértelműen tovább fog nőni az elektronikus kártevők száma, ugyanakkor az egyre nagyobb elemszám miatt valószínűleg csökkenni fog az általuk okozott fertőzések aránya – ez alól csak a Downadup/Confickerhez hasonló “világjárványt” okozó kártevők képeznek kivételt. A jövő vírusai várhatóan szélesebb körben és több csatornán fognak terjedni – elsősorban a social networking (ismertségi háló) alkalmazások, mint az Iwiw vagy Facebook nyújthatnak terjedésükhöz táptalajt, ugyanakkor – bár többször megjósolták a kitörést – a mobiltelefonokra készülő vírusok és az sms-spamek a heterogén környezet és a felmerülő költségek miatt várhatóan továbbra is marginális szerepet fognak játszani.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés