Connect with us

Hirdetés

technokrata

Beperelték a Sony-t a Blu-ray miatt

Laptop

Beperelték a Sony-t a Blu-ray miatt

A történtek akár még a HD DVD malmára is hajthatják a vizet.

A Blu-ray és a HD DVD a következő generációs optikai adattárolás ígéretével jelentek meg a piacon – a két rivális formátum között azóta sem dőlt el a küzdelem. Nemrég azonban egy érdekes fejezettel gyarapodott a történet: egy vállalat beperelte a Sony-t, ez utóbbi kéklézeres fejlesztése miatt. A kaliforniai Target Technology ugyanis úgy látta, hogy elérkezett az idő a multinacionális távol-keleti óriás megfejésére.

Nem mást hánytorgat fel az amerikai vállalat a Sony szemére, minthogy ez utóbbi a Playstation 3 játékgépében (is) használt Blu-ray meghajtója révén megsérti szabadalmait. A Target nem aprózta el: beperelte a Sony Computer Entertainment America, a Sony Picutres és a Sony DADC leányvállalatokat egyaránt, azt állítva, hogy saját, visszaverődéses réteget tartalmazó optikai lemezeinél használt technikáját „emelte át” saját hatáskörébe az elektronikai cég. A szabadalom egyébként egy olyan ezüstalapú ötvözet leírására vonatkozik, amely az arany, mint anyag előnyeit kínálja, annál jóval olcsóbb előállítási költségek mellett. Ez az ötvözet többek között az ezüsthöz képesti jobb ellenállósága miatt nyerte el a Target Technology mérnökeinek az érdeklődését.

A szabadalmi oltalmat még 2004 áprilisában nyújtotta be a vállalat az észak-amerikai ország szabadalmi hivatalának, melyre a védettséget 2006 márciusában kapta meg. Ez a nem túl régi időpont felvetheti azt a kérdést, hogy vajon nem jutott-e valamilyen módon birtokába a vállalat a Sony-nál folytatott fejlesztések egy részéhez, és szemfüles módon nem védette-e le korábban, gondolván arra, hogy eljöhet még az idő, amikor pénzt lehet ebből csinálni. Nos, ezt talán sosem tudjuk meg, de az tény, hogy ha a Sony veszít, vagy nem tud megállapodni a Target Technology-vel, akkor komoly bajba kerülhet. Ez utóbbi ugyanis nem csak azt akarja elérni, hogy kártérítést fizessen az óriásvállalat, hanem azt is, hogy jogi úton tiltsák meg számára a szabadalom felhasználását. Amennyiben rábizonyítják, hogy a Sony valóban sérti a Target jogait, akkor ez akár a Blu-ray lemezek teljes áttervezéséhez is vezethet, ami pedig végzetes csapást mérhet a DVD utódjának szánt formátumra. Éppen ezért biztos, hogy a Sony komoly erőforrásokat fog megmozgatni a vesztes szituációt elkerülendő.

Nem ez az első eset, hogy valaki megpróbálja „megpumpálni” a Sony-t, és ehhez még 2007-nél korábbra sem kell visszatekintenünk. Alig három hónapja kényszerült ugyanis a vállalat 97 millió dollárnyi kártérítést fizetni a Dual Shock kontrollerek miatt az Immersion nevű cégnek; a tét tehát hatalmas lehet a Blu-ray kapcsán.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés