Connect with us

Hirdetés

technokrata

Geforce 8800 GTS, véged!

Laptop

Geforce 8800 GTS, véged!

Megszünteti a csúcskategória legolcsóbb (és legkedveltebb) tagját az Nvidia. Nem maradunk azonban utód nélkül…

Szeptember elején írtunk arról, hogy a csúcskategóriás, DirectX 10-es videokártyákat egy újabb változattal fogja bővíteni az Nvidia. Ezen található a G92-es chip; az erre alapuló grafikus vezérlők pedig továbbfejlesztett PureVideo HD videomotort tartalmaznak, támogatják a PCI Express 2.0-s buszt, rendelkeznek DVI-vel, Displayporttal és HDMI kimenetekkel is. Amit viszont eddig csak sejtettünk: megjelenése a kategória legolcsóbb, a vásárlók által talán leginkább kedvelt 8800 GTS 320 MB-os változatának végével jár. A vállalat leáll ezeknek a modelleknek a gyártásával.

Persze érthető az Nvidia döntése: helyet kell csinálnia a 65 nanométeres gyártási eljárással készülő GPU-kra alapuló videokártyáknak. Ezek egyébként 256 és 512 MB-nyi videomemóriával rendelkeznek majd, vagyis a számítástechnikában szokatlan 320 MB-os VRAM el fog tűnni. Ugyanakkor a 640 MB-nyi memóriával szerelt 8800 GTS megmarad (egy darabig), kis fazonigazítás után, legalábbis a mostani információk szerint.

Mitől lesz más a G92? Nos, 16 shader egységgel többet tudhat magáénak, mint a korábbi változat, ez egészen pontosan 112 feldolgozóegységet jelent. Ez ugyanakkor még mindig 16-tal kevesebb a GTX/Ultra változatok hasonló paraméteréhez viszonyítva, vagyis arról egyelőre nincs szó, hogy a jelenlegi bajnokokat letaszítaná a trónról a házon belüli rivális. Nem változott az órajel, és a fejlettebb gyártási eljárások ellenére az Nvidia nem jelentett be jobb disszipációs képességeket sem.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés