Connect with us

Hirdetés

technokrata

EU: Védeni kell a kiskorú mobilosokat

Laptop

EU: Védeni kell a kiskorú mobilosokat

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított arról, hogy milyen veszélyekkel járhat a gyerekek számára a mobiltelefonok használata. A hozzászólásokat október közepéig várják.

Az Európai Bizottság, miután nemrég olyan uniós rendeletet terjesztett elő, amely a külföldi mobiltelefon-használat költségeit esetenként akár 70 százalékkal is csökkentheti, nyilvános konzultációt indított a mobiltelefont használó kiskorúak védelméről.

Az EU végrehajtó testületének döntése egy Eurobarometer-felmérésre alapszik, miszerint a 12–13 éves európai fiatalok 70 százaléka, a 8–9 évesek 23 százaléka rendelkezik saját mobillal.

A konzultáció fő témái a kommunikációs tartalom és viselkedés, például a káros vagy jogellenes tartalmak kérdése, a zaklatás (durva üzenetek vagy képek terjesztése gyerekek körében) és a bizalmaskodás (amikor idegenek barátkoznak a gyerekekkel találkozás reményében), valamint az olyan esetek, amikor a gyerekek magánélethez való joga sérül, vagy kirívóan magas költségeket okoznak a szülőknek.

Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiáért felelős biztos szerint: „Valamennyi szereplő: az ipar, a gyermekvédelem és a közintézmények egyforma felelősséggel tartozik a fiatalok védelméért a mobilkommunikáció során. Minél hatékonyabb az önszabályozás, annál kevésbé lesz szükség állami beavatkozásra.”

A Bizottság azt szeretné, ha az európai szintű párbeszéd olyan önszabályozást alakítana ki, amilyenre az egyes tagállamokban (Franciaország, Németország, Olaszország, Dánia, Írország és Nagy-Britannia) már van példa.

Ezek az államok 2004 és 2006 között magatartáskódexet fogadtak el a mobiltelefonon közvetíthető tartalmakkal kapcsolatban. Spanyolország és Finnország még vitázik az ügyről, míg nyolc további ország csak olyan kódexre bólintott rá, mely az SMS-ekre vonatkozik.

A véleményeket, állásfoglalásokat október 16-áig lehet eljuttatni Brüsszelbe.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés