Connect with us

Hirdetés

technokrata

Termelékenység-növelés korszerűbb nyomtatókkal

Laptop

Termelékenység-növelés korszerűbb nyomtatókkal

A Canon Europe megbízásából készített kutatás megállapította, hogy Európában aggasztó a termelékenység helyzete. Az irodai alkalmazottak munkanapjuknak csupán 75 százalékában dolgoznak teljes kapacitással, azaz a munkahelyen töltött idő negyedében nem termelékenyek.

A Canon megbízásából az ICM Research által végzett felmérés keretében Európa 18 országából 5500 hivatali alkalmazott körében vizsgáltak olyan munkahelyi tényezőket – mint például a hozzáállás és tapasztalat -, amelyek befolyásolják a termelékenységet. Míg az anyagi ösztönzők – a pénzügyi jutalom és bónusz – csupán a válaszadók 80 százalékánál idéztek elő pozitív változást, addig 85 százalékuk meglepő módon Európa-szerte azt vallotta, hogy termelékenységüket a megbecsülés fokozná leginkább. Ez a szám kiemelkedően magas – 93 százalék – Magyarországon.

 “Az alkalmazottak napjuk jelentős részét teljes kapacitással végzett munkával töltik. A termelékenység ekkora részének kiesése azonban aggasztó lehet a jelenlegi gazdasági légkört figyelembe véve, hiszen a vállalatoknak mindent meg kell tenniük versenyképességükért és a munkaerő lehető legjobb hasznosításáért” – mondta Adam Gillbe, a Canon Europe európai megoldásaiért felelős marketingmenedzsere.

“A kutatás rámutatott arra a jelentős tényre, hogy az alkalmazottak többre értékelik munkájuk elismerését és megbecsülését, mint az anyagi ösztönző eszközöket. Így világossá vált, hogy a termelékeny munka fokozására nem a pénz, hanem a több megbecsülés és dicséret lehet a megoldás”- tette hozzá Gillbe.

Szintén megoldást jelenthet a rugalmas munkahét bevezetése, mivel az európai dolgozók 68 százaléka, valamint a magyar alkalmazottak 75 százaléka állítja, hogy a kötetlen munkaidő termelékenyebb munkát eredményezne. Az európai alkalmazottak további 58 százaléka számára a munkanapok rövidülése, a megkérdezettek 44 százalékának pedig az otthon végezhető munka növelné hatékonyságát. Magyarországon az otthoni munkavégzés a válaszadók 61 százalékánál eredményezne hatékonyság-növekedést.

 “Irodai alkalmazottak esetében a rugalmas munkavégzés jelentősen hozzájárul a hatékonyság fokozásához. Az irodai termelékenységben rejlő lehetőségek felszabadíthatók, amennyiben a vállalatok a hagyományos munkahéttel szemben biztosítják a lehetőséget a szabad munkavégzésre”- mondta Adam Gillbe.

A kutatás a munkahét elemzése során kimutatta, hogy a válaszadók harmada szerint nincs különbség a hétköznapok között. Magyarországon a megkérdezettek 24 százaléka a keddet, míg például a britek 22 százaléka a hétfőt nevezte meg legtermékenyebb napjának. A legtöbb európai országban a válaszadók a pénteket, Magyarországon emellett a hétfőt jelölték meg a hét legrosszabb napjaként.

Az alkalmazottak a nap első felében általában aktívabbak, közvetlenül ebéd után és késő délután viszont visszaesik termelékenységük. A megkérdezettek általában közel harmada – Magyarországon ebéd után 36 százalék, délután pedig 68 százalék – fáradtsággal és kimerültséggel indokolta munkája hatékonyságának csökkenését. A reggeli időszakban kevésbé termelékeny alkalmazottak számára a fő ok az ébredéshez szükséges idő volt. Ez Magyarországon a megkérdezettek több mint felét jelenti.

Az európai irodai alkalmazottak 25 százaléka a júliust és az augusztust, Magyarország a júliust és a decembert, Spanyolország és Portugália szintén az augusztust, míg Svédország, Finnország és Norvégia a júliust jelölte meg az év legkevésbé termelékeny hónapjának. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban a válaszadók 24 százaléka decemberben vallotta magát a legkevésbé produktívnak.

A munkaidő alatt a három leghatékonyabbnak értékelt pihenési forma az irodai pletykák megtárgyalása, a testmozgás, valamint egy csésze tea vagy kávé elfogyasztása. Kikapcsolódásként a magyar válaszadók 15 százaléka a munkatársakkal beszélget, 39 százalék pedig egy rövid sétát és testmozgást részesít előnyben. A lengyel alkalmazottak 27 százaléka viszont egy csésze teát, vagy kávét értékel többre.

Hatékony informatikai infrastruktúra

Az egyre növekvő technológiai függőség ellenére az alkalmazottak Európa-szerte úgy gondolják, nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel az irodai IT rendszerek hatékony használatához. Ötből három válaszadó vallotta, hogy a nagyobb informatikai tudás jobb termelékenységet eredményezne. Magyarországon az alkalmazottak 71 százaléka gondolja, hogy a mélyebb informatikai ismeretek növelik a hatékonyságot.

“Az irodák működési hatékonysága nagymértékben függ az informatikai infrastruktúrától: a számítógépektől kezdve a nyomtató berendezéseken, szoftvereken és vállalati hálózaton át a biztonsági mentési rendszerekig. Az információtechnológia jelentős tényezőt alkot a hivatali alkalmazottak termelékenységében” – mondta Gillbe.

“Az irodai nyomtatók gyakran szakszerűtlen használata kiválóan példázza a tudás és ismeret hiányát: a megkérdezettek negyede állította, hogy nem érzi magát megfelelően képzettnek az irodai nyomtató használatához. Az európai alkalmazottak harmada és a magyar válaszadók 35 százaléka vallotta, hogy a nyomtatási funkciók teljes körű ismerete termelékenyebb munkához vezetne” – mondta Gillbe.

A magyar alkalmazottak 58 százaléka szerint a korszerűbb nyomtatók a termelékenység további növekedését eredményeznék. Ez az arány öt emberből közel hármat jelent Portugáliában és Spanyolországban is.

“A Canon vezető termékeivel és szoftvermegoldásaival segíti a vállalatokat a termelékenység javításában, amelynek segítségével növelhetik hatékonyságukat és bevételeiket” – tette hozzá Gillbe. 



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés