Connect with us

Hirdetés

technokrata

DVD-mínusz vagy DVD-plusz – a Windows ˝Longhorn˝ élet és halál között dönt

Laptop

DVD-mínusz vagy DVD-plusz – a Windows ˝Longhorn˝ élet és halál között dönt

A harc a DVD-R/RW/RAM és a DVD+R/RW között zajlik – úgy tűnik, a működőképesen, már alpha változatban létező Windows Longhorn véglegesen dönteni fog közöttük felemelkedésről és bukásról.

A DVD-szabványok körüli, már hosszú ideje tartó káosz senkinek sem jó: a készülékgyártókat bizonytalanságban tartja, hogy termékeiket melyik irányba fejlesszék, a vásárlókat várakozásra készteti, hogy milyen készüléket vásároljanak – egyik tábor sem húz igazi hasznot a DVD-iparból, hisz a gyártók még magas áron kínált termékei iránt a vásárlók tömege nem igazán érdeklődik.

A szembenálló felek az Apple, Pioneer, Samsung és Hitachi által támogatott DVD-R, DVD-RW és DVD-RAM, illetve a Philips, Sony, Dell és Compaq által támogatott DVD+R és DVD+RW formátumok – mindkettőjüknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A Microsoft beavatkozásának köszönhetően azonban utóbbiaknak áll a zászló, ugyanis a már alpha változatban létező Windows Longhorn fejlesztését a ˝plusz˝ irányába tolják el.

Teszik mindezt a fejlesztés alatt álló, úgynevezett Mount Rainier technológia segítségével, amely (végre) natív operációs rendszer támogatást biztosít a floppy-hoz hasonló, írható/olvasható optikai tárolóeszközöknek is. A technológia lehetővé teszi a DVD megkötések nélküli adatforgalmi kezelését, így a floppy első méltó és vélhetően sikeres utódja válik belőle. A Microsoft azért döntött a DVD-plusz mellett, mert pillanatnyilag ez a szabvány áll közelebb a Mount Rainier céljainak megvalósíthatóságához.

A Microsoft már felhívást intézett a világ vezető DVD-gyártóihoz a Mount Rainer támogatására. A lépés nem jelenti a DVD-mínusz teljes bojkottálását, a Windows Longhorn meg fog bírkózni ezzel a szabvánnyal is, azonban igazi floppy-utód csak a DVD-plusz lesz.

A Windows Longhorn fejlesztésének előrehaladtával a Microsoft már tervezi a jövő hardvertechnológiáinak támogatását – jelen lépésével nyomást kíván gyakorolni a DVD-gyártókra, hogy a szabványok tekintetében végre konszenzusra jussanak, és megszűnjön e rohamosan növekvő piac frakcionálása.

A Microsoftnak más komoly céljai is vannak az új operációs rendszerrel – mindenek előtt a PC platform biztonságossá és megbízhatóvá tétele. Emellett a PC-t még könnyebben használhatóvá szeretnék tenni, tökéletesebb Plug and Playt, és egy OnNow nevű új technológiát építenek be – utóbbi a bootolás gyorsítását, illetve elmaradását jelenti a jelenlegi hibernate funkcióhoz hasonlóan. A PC-t továbbá a valós idejű (leginkább beszéd) kommunikáció és az otthoni szórakoztatás központjává kívánják tenni, miközben e funkciók mobilitását (Tablet PC) is szem előtt tartják.

A Windows Longhorn natív DVD-támogatása komoly lökést adhatna a DVD mint adat- (szoftver)hordozó eddigi méltánytalanul kis részesedési arányához képest széles körű elterjedésének is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés