Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Philips 49PUS7150 – Nagyobbat nézünk, mint a moziban

Házimozi - HiFi

Teszt: Philips 49PUS7150 – Nagyobbat nézünk, mint a moziban

Mit tehet az ember, ha felajánlják, hogy néhány napig kipróbálhat egy 49 colos, 4K felbontású okostévét? Hát persze, hogy él a lehetőséggel!

Így tettem én is, amikor a Philips, pontosabban a márkanevet birtokló TP-Vision hazai képviselete megkeresett, hogy egy hétre biztosítanak számomra egy 49 colos, 7000-es sorozatú Philips UHD tv-t. Annyit már most elárulhatok, hogy végigmoziztam az időszakot, hiszen az újdonság igen könnyen maga elé szögezi az embert.

Mekkora?

NAGY! Nem kicsit, nagyon! Persze minden relatív, ha valaki egy projektort bámul minden nap, annak akár kicsinek is tűnhet a Philips újdonsága, ám nekem, aki egy 32 colos (82 centis) televíziót néz nap mint nap, igencsak nagy élvezet volt a 49 colos (123 centiméteres) S7150-es modell használata.

49PUS7150_12-MI1-global-001

Az élményt tovább növeli az igen vékony keret, így még nappal is úgy érezheti az ember, hogy egy keret nélküli megjelenítőt bámul. Jó hír, hogy a sorozat elérhető 55 illetve 65 colos verzióban is, illetve kisebb lakásokba a 43 colos variáns is választható.

Mit tud?

Rendkívül sokat. Kezdjük azzal, hogy mindegyik modell közös jellemzője, hogy az Android TV 5.0-ás verzióját futtatják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy alkalmazások széles kínálata vár ránk, már az indulás után. Ennek fényében nem meglepő, hogy az első indításkor a televízió azonnal a WiFi-nkre csatlakozik, hiszen a tévéműsorok mellett YouTube, Netflix, TuneIn és sok más, tartalomfogyasztásra használható applikációt is használhatunk, sőt, továbbiak letöltésére is lehetőség van! A Play Áruház azért is nagyon hasznos, mert az alkalmazások mellett zenéket, filmeket és sorozatokat is letölthetünk, igaz a magyar nyelvvel még hadilábon áll az áruház, de a helyzet legalább folyamatosan javul. Tartalmakból tehát nincs hiány. Erre egyébként külön is büszkék a Google-nél, hiszen már a kezdetektől így alakították ki az Androit TV 5.0-ás verzióját, így a célpontban a szórakozás áll.

Ezért egy, az androidos okostelefonoknál megismert módon használható kereső is segít a felhasználónak, amelynek elég elmondani, hogy mit szeretnénk és az azonnal fel is bukkan a találatok között. Természetesen a hagyományos, begépelős módszerrel is keresgélhetünk, ehhez pedig vagy a csomagban található távirányítót, vagy egy bluetooth-os billentyűzet+egér párost vehetünk igénybe. Sőt, akár okostelefon alkalmazást is szolgálatba állíthatunk, a Philips TV Remote App segítségével kényelmesen, a mobilunk képernyőjéről vezérelhetjük a televíziót. A telefont más esetben is használhatjuk, hiszen a Google Cast technológiának hála, iOS, Windows Phone és természetesen Android rendszert futtató készülékekről oszthatjuk meg a tartalmat.

Ez a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy például a YouTube böngészés során a felső sávban megjelenő ikonra kattintva a videó nem a készüléken, hanem a televízión nyílik meg.  Sajnos egyszer előfordult, hogy egy ilyen művelet után szétesett a kép, amit csak az újraindítás javított meg. Remélem, hogy csak egyedi szoftverhibáról van szó, mert igen bosszantó élmény volt. A Philips újdonsága ezen túl még a Miracast technológiát is támogatja, a csak androidos eszközökkel használható funkcióval a képernyőnket tükrözhetjük, így az 5 colos okostelefon egy pillanat alatt 49 colos óriássá válhat.

philipskepernyo

Sőt, a szórakozás itt sem ér véget, hiszen még játékokat is letölthetünk, ezeket pedig a távirányítónkkal irányíthatjuk.Ez a kiegészítő egyébként nem nyerte el maradéktalanul a tetszésemet,a hátoldali gombok ugyanis igen kemény nyomáspontúak, ezért a gépelés elég fárasztó rajtuk. Szerencsére azért játék során nem kötelező ezt használni (bár ilyen módban egyébként egyáltalán nem rossz!), opcionálisan kontrollert is vásárolhatunk a készülékhez. A kínálat itt is igen nagy, gyakorlatilag minden kategóriában találunk egy-egy címet, azaz biztosan nem fogunk unatkozni. Miért is tennénk, hiszen ezen kívül is van még mód a televízió tudásának kiélvezésére. A széleskörű csatlakoztatási lehetőségeknek hála négy HDMI, három USB, egy kompozit, egy SCART és egy Ethernet kábel csatlakoztatása is megoldható, azaz a házban fellelhető összes készülék pillanatok alatt összepárosítható a televízióval.

49PUS7150_12-R1P-global-001

Ezen kívül még digitális tévét is nézhetünk, a DVB-T szabványt támogató S7150 ilyenkor még digitális műsorújsággal és műsorrögzítési lehetőségekkel is igyekszik a kedvünkben járni. Ez utóbbit úgy képzelhetjük el, hogy amellett, hogy a beépített, 16 GB-os memóriát is megtölthetjük tévés felvételekkel, még egy USB-s külső merevlemezre is tud menteni a készülék, azaz akár 0 TB-nyi(!) anyagunk is lehet. Ha ennyire nem is, azért néhány száz GB-nyi helyre szükségünk lesz, hiszen az extra alkalmazások mellett biztos lesznek olyan felvételek, amelyeket a lenyűgöző képminőség miatt visszanézés céljából rögzíteni fogunk.

Milyen a képminőség?

Akárcsak a tévé tudásával, úgy a kép minőségével is nagyon meg voltam elégedve. A 4K, azaz 3840 x 2160 pixel felbontás tűéles megjelenítést garantál, az IPS panel pedig szerencsére élénk színekkel és gyors válaszidővel emeli a szintet. A kép tehát szép, a Philips nyelvén ez 800 Hz-es képfrissítést, az elődöknél jobb mozgásmegjelenítést, természetesebb színeket és minden korábbinál fejlettebb Ambilight technológiát jelent. A földi halandók számára ez azt jelenti, hogy a megjelenített kép élettel teli és elmosódásmentes, azaz gyakorlatilag úgy érezhetjük magunkat, mintha kinéznénk az ablakon. Sőt, gyakran annál is szebbet látunk,  hiszen a beépített képjavító technológiák minden felvételből igyekeznek kihozni a legjobbat.

49PUS7150_12-E1P-global-001

Jómagam ennek örömére elővettem a Blu-ray kollekcióm és olyan filmeket néztem meg rajta, mint a korábban referenciának tartott Avatar, vagy épp a klasszikusnak számító Keresztapa. Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a tévé szempontjából inkább az utóbbira voltam kíváncsi, hiszen az 1972-es film igazi kihívást jelent a képjavító technológiának. Ugyan felújított Blu-ray verzióról van szó, segítségével igazán jól tesztelhettem, hogy a Full HD-ről 4K-ra való felkonvertálást hogyan végzi a rendszer. Az eredmény kielégítő volt, ugyan a natív 4K szintjét nem érte el a kép, de mindenképpen többet kaptam, mint amit egy hagyományos Full HD-s tv nyújtott volna. Természetesen akár 3D-s filmek nézésére is lehetőség van, ezekhez négy passzív szemüveget is mellékelnek.

7150SP

Míg a Keresztapa a megjelenítő, addig az Avatar az Ambilight technológia előnyeit hozta ki, hiszen a változatos tájak során valósággal remekelt a készülék. A megoldás lényege, hogy a tévé hátuljának három oldalát is LED-ekkel borítják be, amelyek a megjelenített képnek megfelelően folyamatosan bevilágítják a falat, így növelve a mozizás élményét. A gyártó szerint ilyenkor körülbelül 20 collal érezzük nagyobbnak a képet, azaz tényleg olyan, mintha az egyik multiplexben ücsörögnénk. Természetesen az Ambilight intenzitása változatható, így mindenki megtalálhatja a neki leginkább optimális beállítást.

Ami ennél is jobb, hogy opcionálisan akár a HUE okoslámpákkal is összeköthető a készülék, ilyenkor pedig az otthoni fényforrások is a tévének megfelelően világítanak! Hangrendszerből sem áll rosszul a 7000-es sorozatú UHD tesztkészülék, az alig 3,7 cm-es vékonyság ellenére ugyanis egy 25 wattos hangrendszert paszíroztak bele a televízióba a mérnökök. A mélynyomóval és sztereó hangszórókkal ellátott modell így a kategóriatársaknál messze jobban szól, de azért úgy gondolom, hogy az igazi moziélményhez érdemes beszerezni egy extra hangrendszert is.

Végszó

Igazán jól sikerült a Philips új, 7000-es sorozatú UHD tévéje. Tetszett, hogy az Android TV-nek köszönhetően egy rendkívül széleskörűen használható eszköz került a nappalimba és örültem neki, hogy a 4K felbontásnak hála igazi moziélményben lehetett részem a tesztidőszak alatt. Persze nem hibátlan eszközről van szó, hiszen ahogy már a tesztben is említettem, egyszer azért csak sikerült lefagyasztani és a mellékelt távirányító sem lett a kedvencem, de ezen kívül vitathatatlanul jól szerepelt a 49PUS7150. Aki tehát nem sajnál 280 ezer forintért televíziót vásárolni, az véleményem szerint jól jár majd a Philips (pontosabban a TP-Vision) újdonságával és hosszú ideig biztos lehet abban, hogy egy jó készüléket választott.



Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés