Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Huawei P8 Lite – Nem könnyű eset

Mobil tesztek

Teszt: Huawei P8 Lite – Nem könnyű eset

Nevével ellentétben a P8 Lite egyáltalán nem számít kevésnek, sőt, kategóriájában a legjobbak között szerepel.

Néhány évvel ezelőtt még keveseknek csengett ismerősen a Huawei neve, mára azonban a legnagyobbak között köszönthetjük a kínai gyártót. A vállalat az utóbbi időszakban stílusos és az adott kategóriában kifejezetten jó ár/érték arányű készülékeket dobott piacra. Nem kivétel a most tesztre érkezett P8 Lite sem, a modell a nem is olyan régen bemutatkozott P8 és P8 Max kistestvéreként igyekszik vevőket hódítani a piacon. Lássuk, sikerül-e neki.

Csomagolás

A P8 Lite a középkategória népes táborát gyarapítja, azonban a várható siker érdekében a Huawei igazán odatette magát. Ez látszik a csomagoláson is, a doboz néhány felsőkategóriás modellnek is a becsületére válna. Az oldalsó ragasztó eltávolítása után egyből a tesztkészülék nézett velem farkasszemet. Mellette a legfontosabb papírok és a SIM eltávolítására szolgáló tűvel, míg alatta a headsettel, a töltővel és microUSB kábellel találkoztam. Azért fontos megemlítenem, hogy az általam kipróbált példány úgynevezett tesztelői darab, azaz elképzelhető, hogy a végleges csomagolás valamelyest eltér.

Külső

Szokás azzal vádolni az okostelefongyártókat, hogy kifogytak az egyedi ötletekből. Ha csak a Huawei újdonságát nézem, akkor ez bizony így is van, hiszen első látásra nem sok érdekességet tartogat a P8 Lite. Ettől eltekintve mégsem kritizálhatjuk a telefont, hiszen az összhatás nagyon is jó!

IMG_1975

Az előlapot egy 5”-es, 1280 x 720 pixel felbontású IPS megjelenítő foglalja el. Ez, ha nem is számít élvonalbelinek, a kategóriatársakhoz képest mindenképp szép képpel rendelkezik. Mivel az androidos gombok már virtuális formában jelennek meg a képernyő alján, ezért az alsó részen egy krómozott Huawei felirattal találkozunk, ami jót tesz az összhatásnak.

IMG_1976

Feljebb az 5 megapixeles előlapi kamerával, a fény-, és közelségérzékelő szenzorral és a beszélgetések során használt hangszóróval találkozhatunk. A kihangosításhoz, videónézéshez és zenehallgatáshoz való “rendes” hangszóró az alsó részen kapott helyet. Azért csak kapott és nem kaptak, mert bár az iPhone 5 és 5S-hez hasonlóan dupla rácsozat néz velünk farkasszemet, mégis csak a baloldali rések mögül jön hang, a jobb oldalon bizonyára a hangszóró figyeli a beszédünket. Tovább nézegetve a telefont, feltűnhet, hogy a jobb oldalon két tálca is helyet kapott. Az első nem túlságosan izgalmas, hagyományos microSIM foglalat az elsődleges SIM kártyánk számára. Na de az a második!

IMG_1977

Első látásra ez sem különleges, azonban ha az ember jobban megnézi, feltűnik, hogy itt valami nem stimmel. A kis foglalat ugyanis képes microSD és nano SIM kártyát is fogadni, igaz csak az egyiket, a kettő együtt sajnos nem megy. Így azonban lehetőségünk van dönteni, hogy kétkártyás telefonként vagy hagyományos, ámde nagy memóriával rendelkező eszközként használjuk a P8 Lite-ot. A képernyő lezárására és a bekapcsolásra szolgáló gomb is itt kapott helyet, csakúgy, ahogyan a hangerőállítást is innen végezhetjük. Felül a videófelvételek készítésekor működő mikrofonnal és a 3,5 mm-es jack csatlakozóval ismerkedhetünk meg, míg a bal oldalra semmi nem került, pusztán a fém keretet vehetjük szemügyre. A hátlap 80%-át csiszolt fém borítja, míg a felső műanyag keretben a kamera és a dupla LED villanó foglal helyet.

Hardver/Szoftver

A bekapcsológomb megnyomása után röviddel életre kel a P8 Lite. Első látásra minden ismerős, ám az egész összhatás mégis egy kicsit más. Mindez az Android 5.0 Lollipop rendszerre telepített EMUI 3.1-es felület miatt van, a kínai vállalat ugyanis ezzel dobta fel a Google rendszerét.

Screenshot_2015-05-25-19-29-18

Az EMUI felület különlegessége, hogy nem az Android esetén megszokott struktúrával találkozik, itt az iPhone-okhoz hasonlóan mindent a főmenüből érünk el. A widgetek azért megmaradtak, így az eddig használt androidos kiegészítőktől sem kell elbúcsúzni. Jó hír, hogy az EMUI felület témázható, így akár egyedi, nekünk tetsző kinézettel is felruházhatjuk a telefonunkat. Ezt nyugodtan meg is tehetjük, a sebesség ugyanis minden esetben megfelelő. Mindez elsősorban a Huawei által fejlesztett HiSilicon Kirin 620 chipsetnek köszönhető. Ez egy nyolcmagos, 1,2 GHz-es processzort rejt, amely így bátran megbirkózik a kihívásokkal. Mellé 2 GB RAM került beépítésre, azaz az erőforrás igényes alkalmazásokkal sem lesz gond.

Screenshot_2015-05-25-19-30-39

Apropó alkalmazások! Ezekből is bőven kapunk,hiszen a fedélzeten megtalálható a dokumentumkezelésre használatos WPS Office, a tennivalók rendszerezésére szolgáló Todolist és a Twitter kliens is. Emellett népszerű Gameloft játékokból egy csokorra való demót is előretelepítettek, ezek azonban csak 180 percig használhatóak.  Rajtuk kívül a szokásos Google alkalmazások sem maradtak ki, van kereső, Gmail és Chrome is.

Multimédia

Manapság már nem számít nagy igénynek az okostelefonnal való fotózás lehetősége, ennek megfelelően a gyártók igyekeznek jobbnál jobb egységeket beépíteni az újdonságok burkolatai alá. Így van ez a P8 Lite-tal is, hiszen néhány évvel ezelőtt még a csúcskategóriában is elképzelhetetlen volt a 13 megapixeles kamera, mára pedig már egy ilyen középkategóriás modellben is találkozhatunk egy ilyen egységgel.

Screenshot_2015-05-25-19-30-23

A menürendszer után a kamera szoftverének megalkotásakor is az Apple iPhone-jai szolgáltak alapként, az alkalmazás ugyanis igencsak hasonlít a kaliforniai gyártóéra. Ettől eltekintve nincs probléma vele. A fotók készítése során lehetőségünk van HDR, panoráma, utólagosan fokuszált és vízjellel felvértezett anyag megalkotására is, illetve a szoftver olyan opciót is felkínál, hogy egy sorozatfelvételből kiválaszthatjuk a legjobbat. Az elkészült fotók minősége rendben van, ugyan egy lehelletnyit elmaradnak a manapság megvásárolható felsőkategóriás modellekével készültektől, de azért így sincs okunk a panaszra.

IMG_20150525_142725

Kritika illeti viszont a dupla LED villanót, ennek a teljesítménye ugyanis igen halovány, messze nem olyan, mint amire számítanánk. Szerencsére a jó szenzor miatt ezt az egységet akár ki is kapcsolhatjuk, szürkületben is emészthetőek lesznek a felvételek. Van videomód is, ilyenkor Full HD-ban, 60 képkocka/másodperc sebességgel rögzíti a telefon a 16 GB-os memóriába életünk filmjét. Ezek visszajátszása természetesen nem akadály a telefonnak, így egy jó utólagos program telepítése után kedvenc filmünk, sorozatunk is bátran nézhető.

Screenshot_2015-05-25-19-29-07

A gyári zenelejátszó a telefon egészéhez hasonló letisztultsággal rendelkezik. A szoftver képes dalok, kedvencek és lejátszási listák szűrésére, illetve akár azt is megadhatjuk, hogy a tárhelyünkön mely mappákból olvassa be a muzsikákat a P8 Lite. FM-rádió is van, ez a gyári csomagban megtalálható headset csatlakoztatása után válik használhatóvá. A minősége korrekt, de azért audiofil felhasználók maradjanak a jól bevált eszközüknél. A hangszóró már jobb, ha nem is elképesztő, de korrekt minőségben szólal meg rajta kedvenc zenénk.

Adatkommunikáció/Üzemidő

Ahogyan már korábban is említettem, a P8 Lite kétkártyás működésre is képes, ha a tulajdonosnak úgy tartja kedve. Az LTE támogatással rendelkező telefon ezt hibátlanul végre is hajtja, azonban üröm az örömben, hogy ilyekor a második kártyán 4G helyett csak 2G sebességgel szörfölhetünk a világhálón.A mobilinternet mellett n-es WiFi-t is használhatunk, de a repertoárból nem maradt ki a Bluetooth 4.0, az NFC és az A-GPS sem. Egy ilyen, széleskörűen használható telefonnál persze nem árt az erős akkumulátor. A Huawei mérnökei egy 2200 mAh-es egységet építettek a burkolat alá, ez erős használattal is 1 napot bír, de “takarékon” azért 2 nap sem lehetetlen.

Végítélet

A nevétől függetlenül egyáltalán nem “Lite” a Huawei újdonsága. A P8 kistestvére jó vétel lehet mindazoknak, akik nem óhajtanak 100 ezer forint fölötti áron csúcskategóriás telefonokat vásárolni, de szeretnének egy hosszútávon is jól használható, elegáns telefont magukénak tudni. Apróbb hibák azért vannak, de ezekről a jó ár könnyedén átbillenti a mérleget.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Huawei P8 Lite

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Jó építési minőség
  - Erős hardver
  - Jó kamera
 
  Kontra:  
  - Gyenge vaku
  - Választanunk kell a kétkártyás működés és a tárhely bővítése között
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: 1280 x 720"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 143 x 70.6 x 7.7 mm
  • tömeg: 131 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: nyolcmagos, 1,2 GHz
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack, Dual SIM
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13 megapixeles hátlapi kamera, 5 megapixeles előlapi kamera megapixeles hátlapi kamera, 5 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: Full HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM/HSPA/LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 5.0 Lollipop EMUI 3.1 felülettel
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2000 mAh
  • tapasztalat: 1 nap, visszafogott használattal 2.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés