Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Alcor Access Q111M – Árbajnok

Tablet tesztek

Teszt: Alcor Access Q111M – Árbajnok

Papíron sokat ígér az Alcor újdonsága. Tesztünkből kiderül, hogy ez a valóságban hogyan sikerül neki.

Újabb Alcor modell érkezett a szerkesztőségünkbe. Az Access Q111M az 50 ezer forint alatti ára ellenére 3G támogatással, fém házzal, IPS képernyővel és négymagos processzorral igyekszik megnyerni a vásárlókat. Lássuk, hogy ez hogyan sikerül neki:

Csomagolás

Sok meglepetés nem ért ezen a területen, hiszen az Alcor fehér-türkiz színvilágú dobozban szállítja az Access sorozat legújabb tagját.

IMG_3473

Belül egyértelműen a tesztkészülék foglalta el a legtöbb helyet, a 10,1”-es képernyővel rendelkező újdonság mellett a töltőfejet, a microUSB és OTG kábelt, illetve a használati útmutatót találtam.

Külső

Miután kihámoztam az őt védő fóliából a tesztkészüléket, egyből feltűnt, hogy sok olcsóbb táblagéppel ellentétben, itt bizony van fém! A hátoldal 90%-át ugyanis ezzel az anyaggal borították, egyedül a felső rész műanyag, hiszen itt fogadja a készülék a microSD, illetve SIM kártyákat. Ide került egyébként a microUSB és a 3,5 mm-es jack csatlakozója is, illteve az 5 megapixeles kamerát is itt találjuk meg.

IMG_3479

Az előlap ebből a szempontból sokkal sivárabb, hiszen a legnagyobb részét elfoglalja az 1280 x 800 pixel felbontású, IPS technológiájú megjelenítő. Feljebb csak a 2 megapixeles előlapi kamerát találjuk, a bekapcsoló, illetve hangerőállító gombok pedig oldalra kerültek. Érdekesség, hogy a táblagép a korábban csak a felsőkategóriás eszközökre jellemző csiszolt éleket kapott, ami igen jó megjelenést kölcsönöz az egyébként meglehetősen egyszerű formatervnek.

IMG_3480

Ez az elem legjobban a hátlapon található hangszóróknál tűnik fel. Azt azért picit sajnáltam, hogy pont az egyébként teljesen sík hátlapra került a hangszóró, hiszen ha letesszük a készüléket, akkor torzul a hang.

Hardver/Szoftver

Az Access Q111M működéséről egy négymagos, 1,3 GHz-en üzemelő Cortex-A7-es processzor gondoskodik 1 GB RAM kíséretében. Ez, figyelembe véve az 50 ezer forint alatti árat, korrektnek mondható, azonban az már kevésbé szimpatikus, hogy csak az Android 4.4.2-es verzióját futtatja a készülék. Remélem, hogy ez a közeljövőben megváltozik és elkészül egy újabb szoftververzió.Az Android felületét nem piszkálták meg az Alcor fejlesztői, így minden a Google munkáját dícséri. Ez nem is baj, szerintem inkább legyen egy gyári, egyszerűbb Android felület, mint egy utólagos, túlbonyolított, a készülék működését lassító darab. Szintén az Alcorra vall, hogy utólagos szoftverek sem terhelik túl a 8 GB-os (ebből körülbelül 5 GB a felhasználható) tárhelyet.

12055234_1196698827023796_1620622501_o

Persze ne gondoljuk, hogy a dobozból kivéve használhatatlan a táblagép, hiszen a böngésző mellett e-mail kilens, Google Maps, YouTube, Gmail és fájlkezelő is a rendelkezésünkre áll.Ez utóbbi a csomagban található OTG kábellel együtt lehetőséget ad pendrive-ok csatlakoztatására is! Természetesen nem maradt ki a Play Áruház sem, így bármikor letölthetjük azt, ami éppen hiányzik. A szoftver működése a rendszer egészében gyors, megakadásokat csak erőforrás igényesebb alkalmazások esetén tapasztaltam, ilyenkor már észrevehető, hogy az 1 GB RAM nem a csúcsot jelenti.

Multimédia

Manapság már nem számít különlegesnek, ha egy táblagépen 5 megapixeles kamerát találunk, sőt, az ingyenes csevegőalkalmazások korában inkább alapelvárásnak számít. Sajnálatos módon azonban fotózásra aligha használható a hátoldali egység, az elkészült képek homályosak, napos időben kiégnek a színek, illetve a makró mód hiánya miatt maximum távolra fotózhatunk. Hasonló a helyzet az előlapi kamerával is.

IMG_20150923_151123

Szoftveresen nem olyan rossz a helyzet, hiszen a normál mellett arcszépítő és panoráma üzemmódok is rendelkezésünkre állnak, illetve készíthetünk HDR fotókat is. Nem maradt ki a videómód sem, HD felbontásban rögzíti a táblagép az eseményeket, amiket majd a Videólejátszó alkalmazásban nézhetünk vissza.

IMG_20150920_165324

Ez utóbbi támogatja a feliratokat is, illetve a manapság népszerű feliratokkal is megbirkózik.  Nem maradt ki a zenelejátszó sem, a gyári Google alkalmazás albumok, dalok, előadók és lejátszási listák szerint csoportosítja a kedvenc számainkat. Van FM-rádió is, ehhez azonban egy külön fülhallgatót kell csatlakoztatni.

Adatkommunikáció/ Üzemidő

Ahogyan azt már a külsőt taglaló részben is említettem, az Access Q111M SIM foglalattal is rendelkezik. Sőt, nem is eggyel, hanem rögtön kettővel! Ennek megfelelően internetezhetünk a 3G-s hálózatokon, illetve akár telefonálni is tudunk, hiszen a telefonfunkció is elérhető a menüben.

12050581_1196698823690463_24548218_o

Ez utóbbinál azért szerencsére arra odafigyeltek, hogy csak kihangosítva, vagy headsettel működik az opció, rendkívül nevetséges lenne egy 10”-es táblagépet a fülünkhöz tartani. Természetesen otthoni hálózattal sincs gond, az n-es szabványt támogató WiFi adapter mellett még a 4.0-ás Bluetooth is a rendelkezésünkre áll.

IMG_3481

A 9,6 mm vékony táblagépbe egy 5000 mAh-es akkumulátor került, ez az Alcor szerint aktív felhasználás mellett is 4 órányi működést biztosít. Visszafogva azért tovább is bírja a táblagép, de 5-6 óra után általában elfogy az energia.

Végítélet

50 ezer forint alatti áron egy 10,1”-es, négymagos processzorral és IPS képernyővel szerelt táblagép egyáltalán nem rossz vétel. Az Access Q111M azonban messze van a tökéletestől, hiszen a kissé elavult szoftvere mellett gyenge kamerát és kevés, bár microSD segítségével bővíthető tárhelyet kapott. Azt gondolom, hogy első táblagépnek, esetleg nagyszülőknek, gyermekeknek, vagy csak esti olvasgatáshoz kitűnő készülék, de ha részben a laptopunk kiváltására keresünk egy tabletet, akkor érdemes tovább nézelődni.



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Alcor Access Q111M

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Jó építési minőség
  - Megfizethető ár
  - 3G támogatás
 
  Kontra:  
  - Gyenge kamera
  - Régebbi Android
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 10"
  • kijelző felbontása: 1280 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 260 x 161 x 9,6 mm
  • tömeg: 0 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: négymagos, 1,3 GHz-es Cortex-A7 processzor
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microSD, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixeles hátoldali kamera, 2 megapixel felbontású előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 6000 mAh
  • tapasztalat: 6-7 óra átlagos használat mellett.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés