Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 – Lehetne jobb

Tablet tesztek

Teszt: Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 – Lehetne jobb

Megfizethető árával próbálna vevőket szerezni a Samsung legolcsóbb táblagépe.

A Samsung mint a világ egyik legnagyobb gyártója, megpróbál minden árfekvést lefedni. Nem meglepő tehát, hogy kínálatbővítési céllal érkezett a boltokba jelen tesztalanyunk is. Az alig 40 ezer forintot kóstáló Galaxy Tab 3 Lite 7.0 mégis vegyes érzéseket hagyott bennem.

Csomagolás

A Samsung Galaxy Tab 3 Lite doboza famintás papírból készült, belül pedig csak a tablet, a hozzá való töltőfej és adatkábel található meg az útmutató mellett. Több tartozékot nem is vártam, az alap szükséges dolgok mind megvannak hozzá. A gép műanyagból készült, amivel nem is lenne gond, azonban az illesztések kicsit hézagosak. Konkrétan a jobb sarkon az üveg és a keret között egy fél milliméteres hézag tátong amihez oda tudom nyomni a burkolatot, ezt azért nem várná az ember egy Samsungtól.

Külső

A Lite verzió a nevéhez mérten alig változott külsőleg  a Tab 3 7.0-hoz képest. Az előlap számomra kicsit olyan játékszer hatást sugall, tehát nem győz meg így látványra a gép, több időt is fektethettek volna a formatervbe. A fronton egy 7 colos, 600 x 1024 pixel felbontású TFT panel harcol. A színek nem olyan szépek mint amit ma már megszokott sokunk szeme az IPS, SLCD vagy AMOLED kijelzőktől, így be kell érnünk egy kicsivel fakóbb képpel.

P1020373

A betekintési szögek a TFT technológia sajátossága miatt igencsak szűkek, így nem is tudok mást mondani róla mint hogy pillanatok alatt invertálódással találkozunk . A pixelsűrűség sem túl acélos, összességében a kijelző tényleg egy olcsó kínai tabletre hajaz. A megjelenítő alatt a szokásos 3 androidos gombot találni, míg felette csupán a Samsung felirat olvasható. A jobb oldalon a bekapcsoló-, és a hangerőszabályzó gombok helyezkednek el. Alul a mikrofon árválkodik, míg a baloldalon a microSD kártyánkat tudjuk behelyezni a gépbe. Felül a microUSB és 3,5 mm-es jack aljzat található meg.

P1020374

A hátlap bőrmintázatot kapott, aminek annyi pozitívuma van, hogy nem csúszik a matt a felülete. A hátoldal alján csak néhány információ olvasható. Felül a Samsung felirat mellett a kamera és a hangszóró található. A hátlap persze nem, szedhető le, viszont az alatta lévő akkumulátorról tudunk annyi információt, hogy 3600 mAh-s kapacitással rendelkezik. Ez 1 napos átlag használathoz elég, ha durvábban használjuk bizony korábban kér enni a kicsike.

Hardver/ Sebesség

A Galaxy Tab 3 Lite 7.0-ban egy Marvell PXA986-os hardver dolgozik, bevallom őszintén, hogy először találkozom ilyen megoldással, de valószínűleg mások is így vannak ezzel. Ez a hardver két darab 1,2 GHz-es processzormagot és egy Vivante GC1000 grafikai gyorsítót tartalmaz.

P1020378

A belső tárhely mérete 8 GB, a RAM pedig 1 GB-os. A hardvert úgy tudnám elemezni, hogy biztos elég valamire, csak nem a TouchWiz UI-hoz és a Jelly Bean rendszerhez. Sajnos még a böngészésnél is látszik milyen vérszegény a kis gép, lassan, akadozva történik minden.

Screenshot_2014-04-05-06-55-43

A Samsung üdvöskéjén minden alap funkció megtalálható, de a mérnökök még néhány extra programot is elhelyeztek. Kapunk  Polaris Office 5-öt, Samsung Link-et, Flipboard-ot, Dropboxot és a Samsung saját személyi asszisztense az S Voice is helyet foglal a fedélzeten.. A lista nem túl bőséges, de így sincs okunk a panaszra. Ami hiányozna azt természetesen a Play áruházból letölthetjük.

Multimédia

A hátlapon egy 2 megapixeles, fixfókuszos kamerát találhatunk, segédfény és extra beállítási lehetőségek nélkül. Mindössze a fényerőt piszkálhatjuk, valamint a felbontást, az időzítőt és a néhány beépített effektust.

P1020376

Az elkészült fotók inkább bélyegképeknek jók, sajnos a jobb széle nagyon mosott és a fixfókusz miatt nem pontos az élesség és a színek sem az igaziak. Még ennél a régi Sony Ericsson Cedar típusú mobiltelefonom is szebb képet csinál ugyan ilyen 2 megapixeles, fixfókuszos kamerával.

20140405_065325

A zenelejátszást a gyártó saját programja biztosítja. A külső hangszóró elég halk, de  legalább nem torzít, igaz ez ilyen hangerő mellett csoda lenne. A fülhallgatóban bíztam nagyon, hogy ott megmutatja milyen jól tud szólni egy Samsung gép, de itt is csalódtam. Sajnos elég vérszegény itt is az eredmény, az alacsony hangerő mellett ugyanis a magas-mély hangzás is elvész, csak a kettő közötti átmenetet sikerült összehozni. FM-rádió ebben a táblagépben sincs, ahogy a többiben sem.

20140405_065331

A Samsung gépében mindössze a b/g/n szabványt támogató WiFi, a Bluetooth 4.0 és a GPS kapott helyet. NFC illetve a hasonló adatátviteli képességek kimaradtak, persze ennyi kommunikációs képességgel is bőségesen el tudunk lenni.

Összegzés

A használat során kialakult a készülékről egy vélemény bennem. Azt kell mondanom, hogy szövegolvasásra,hírolvasásra és esetleg még navigációra is megfelelő a Galaxy Tab 3 Lite 7.0. Viszont komolyabb internetezésre, játékra vagy zenehallgatásra nem épp a legjobb választás. Az árát nézve nem drága, konkrétan 40 ezer forintba kerül itthon a boltokban, ennyiért kapunk más kínai gépet is, viszont megfontolandó lenne a Wayteq xTAB-79qci-t is megnézni. Ott nagyobb a kijelző mérete és a felbontása is, illetve a hardver is erősebb,  nem utolsó sorban pedig fémből készült. Ezt a táblagépet leginkább egy gyerek kezében tudnám elképzelni, akit abszolút elvarázsolnak az alapszintű játékok és örömmel tudná használni ezt az eszközt.



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Ár
  - Üzemidő
 
  Kontra:  
  - Hardver
  - Kijelző
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 7"
  • kijelző felbontása: 600 x 1024 pixel"
  • kijelző típusa: TFT"
  • eszköz mérete: 193.4 x 116.4 x 9.7 mm
  • tömeg: 310 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Marvell PXA986
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 megapixel
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: GPS, GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2.2
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3600 mAh
  • tapasztalat: 1 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés