Connect with us

technokrata

Teszt: Prestigio MultiPad 10.1 Ultimate Duo – Kínából felelősséggel

Tablet tesztek

Teszt: Prestigio MultiPad 10.1 Ultimate Duo – Kínából felelősséggel

Leteszteltük a Prestigio megfizethető árú táblagépét.

Manapság már a csapból is a táblagépek folynak. Az iPad 2010-es megjelenése óta elárasztották a piacot a mindenféle kijelzővel, hardverrel, illetve árral rendelkező készülékek. Mit tehet az, aki nem óhajt több mint 100 ezer forintot áldozni egy táblagépre, ám mégis egy erős, modern eszközt szeretne birtokolni? Például megnézi a Prestigio legújabb készülékét.

Külső/ Csomagolás

Egy európai izlés számára kissé túlontúl csicsás dobozban érkezett a MultiPad 10.1 Ultimate Duo. Az angol, illetve orosz feliratok mellett tucatnyi piktogram és logó található a csomagoláson, az én szememnek ez kissé túl sok. Szerencsére kibontás után egyszerűsödik a helyzet, hiszen a táblagép mellett egy elegáns műbőr tok, a használati útmutató, egy miniUSB kábel illetve egy pendrive vagy HDD csatlakoztatására szolgáló USB adapter, a töltő és a hozzá tartozó adapterek található benne.

DSC05902

 

Miután kihámoztuk az őt védelmező csomagolásból a tesztkészüléket, egy letisztult, korunk tabletjeire jellemző formavilágú eszközt vehetünk szemügyre. Az előlapot elfoglalja a névhez méltóan 10.1″-es, 1280 x 800 pixel felbontású megjelenítő. Fölé mindössze egy 2 megapixeles kamera került, és ezzel véget is ért az előlapi tulajdonságok elemzése.

DSC05907

A hátoldalra már sokkal több mindent elhelyeztek a mérnökök, talán kicsit többet is mint kellene. A matt felületen ugyanis tobzódnak a logók és szövegek, elég lett volna csak a legszükségesebbeket feltüntetni. Tény, hogy a legkevésbé hozzáértők is megtalálnak mindent, de úgy gondolom, hogy ezeknek az információknak a közlésére találták ki a használati útmutatót. Külön jót mosolyogtam a “Responsibly Made in China” azaz “Felelősségteljesen készült Kínában” szövegen.

DSC05910

 

Eddig az esztétikai élcelődés, most következzenek a tények: microSD olvasó – akinek nem lenne elég a 16 GB memória -, fülhallgató kimenet, továbbá mikrofon, miniHDMI és miniUSB csatlakozó, no meg a töltő dugója is erre található. Zenét a sztereó hangszórókon hallgathatunk, de inkább ne tegyük, ez nem arra való, a Skype hívások viszont meglepően élvezhetőek vele.

DSC05911

 

A 2 megapixeles kamera továbbra sem a fényképezés mekkáját juttatja eszünkbe, de a videóhívások közben mindenképp jó szolgálatot tesz. Az olcsóságnak bizony “ára” van, mivel a hátlap alól hiányzik egy gumi tömítés, így az középtájon nyikorog. Szerencsére a Prestigio igyekezett menteni a menthetőt, és legalább egy erős, 6400 mAh-es akkumulátort helyezett a kijelző mögé, így több filmet is megnézhetünk egyhuzamban, a MultiPad 10.1 bírni fogja.

Hardver/Sebesség

Ahhoz képest, hogy “mindössze” 70 ezer forintot kell a kasszánál hagynunk egy ilyen Prestigio készülék vásárlásakor, nem mondhatnánk, hogy ne lennénk ellátva megfelelő hardverrel. A burkolat alá ugyanis egy kétmagos, 1,6 GHz-es processzor került, ami mellé egy négymagos GPU-t és 1 GB RAM-ot párosítottak.

Screenshot_2013-05-17-17-21-45

 

A 4.1 Jelly Bean ennek megfelően nem is panaszkodik, és mivel a Prestigio nem vesződött saját felület tervezésével, így a Google kínézet miatt villámgyorsan történik minden, akadozást nagyon ritkán tapasztaltam csak. Az első indulás meglepően gyorsan, kevesebb mint fél perc alatt végbemegy, ekkor a szokásos beállításokon kell végigrágnunk magunkat. Ezután egy érdekes menüpont jön fel, amiben a készülék felajánlja, hogy bizonyos, a Prestigio által ingyenesen elhelyezett alkalmazásokat feltelepít nekünk.

Screenshot_2013-05-18-21-39-14

 

A legnagyobb érdeklődésre minden bizonnyal az Angry Birds készülhet, de elmondhatom, hogy a Racing Thunder névre keresztelt autós játék sem rossz, igaz az azért tény, hogy a négymagos grafikus chipet egyik sem használja ki. Ezek mellett megkapjuk a Facebook, az Instagram és a Twitter klienst is.

Screenshot_2013-05-18-19-46-26

 

A videokonferenciák lebonyolításában a Skype lesz a segítségünkre. A Multipad 10.1 számára amúgy sem akadály a munka, hiszen játszi könnyedséggel elboldogul az Office dokumentumokkal, amiket nemcsak olvasni, hanem létrehozni is tudunk, hála az OfficeSuite Pro-nak. A sakk és passziánsz rajongók is társra lelhetnek a Prestigio modelljében, hiszen mindkét hobbi élvezői számára órákig tartó szórakozást biztosít a két applikáció.

Screenshot_2013-05-20-22-36-26

A könyvmolyok segítségére Prestigo eReader lehet, igaz, egyelőre szerény, 20 könyvből álló kínálattal áll az olvasóközönség rendelkezésére. Az alkalmazás helyett ajánlott inkább a Táblamagazin Pro-t kipróbálni. Manapság nagyon divatosak a felhő alapú szolgáltatások, ennél a készüléknél SugarSync nevű alkalmazás 5 GB-os tárhelyével gazdálkodhatunk. Akinek még ez is kevés, és nincs kéznél egy nagykapacitású microSD kártya, az az OTG kábel segítségével a pendrive-ját is használhatja.

Screenshot_2013-05-20-22-35-30

 

Mint már fentebb is írtam, a kamera nem érdemel sok szót, a képek minősége nevetséges, aki mégis nekiveselkedik, az a Galériában tekintheti meg az elkészült műveket. Itt találhatjuk meg egyébként a Prestigio gyári képeit, ám meglepő, hogy ezek felbontása eléggé alacsony, így háttérképnek nem javallott a használatuk.

Végítélet

Bár a teszt elején meglehetősen negatívan értekeztem a készülékről, a valóságban közel sem alakult ki rossz vélemény róla. Tény, hogy az olcsóbb ár miatt a felhasználó kompromisszumra kényszerül, ám akit nem zavarnak az általam emlegetett vizuális problémák – mert például egy tokban tartja majd hőn szeretett eszközét – illetve elsiklik a hátlap kissé hanyag összeszerelése mellett az bizony egy nagyon jó készüléket ismerhet meg a Prestigio legújabb termékében. A kijelző jó, a hardver erős, az ár több mint megfelelő, tehát minden együtt van ahhoz, hogy a MultiPad 10.1 Ultimate Duo sikeres legyen. Én drukkolok neki.

A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk.

Köszönjük!Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Prestigio MultiPad 10.1 Ultimate Duo

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Erős hardver
  - Megfizethető ár
  - Sok tartozék
  -
 
  Kontra:  
  - Kissé túl csicsás szövegek
  - Nyikorgó hátlap
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 10"
  • kijelző felbontása: 1280 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: LCD"
  • eszköz mérete: 175 x 256,8 x 10.2 mm
  • tömeg: 680 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: kétmagos 1.6 GHz ARM Cortex A9
  • memória: 1 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: miniUSB, Mini-HDMI, 3.5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 megapixeles
  • video chat:  
  • video felbontás: HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: van
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1 Jelly Bean
  • spec. szoftverek: Angry Birds, Skype, Facebook, Instagram, Twitter, Prestigio eReader,
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 6400 mAh
  • tapasztalat: 8 órányi filmnézés
 
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu