Connect with us

technokrata

Teszt: BluePanther Note 5.5 – 4 mag, 2 SIM

Mobil tesztek

Teszt: BluePanther Note 5.5 – 4 mag, 2 SIM

Sorra érkeznek a jobbnál-jobb, olcsó telefonok Kínából. A BluePanthertől most egy olyat kaptunk, amelynél már semmilyen vonatkozásban nem érezhető a készülék árfekvése és amelynél már minden kisebb hibát is sikerült kiküszöbölni. A 4 mag ráadásul száguld…

Alapvető tévedés azt hinni, hogy az embert nem érheti már meglepetés. Alapvető tévedés azt gondolni, hogy nem jöhet még jobb. Alapvető tévedés azt feltételezni, hogy valaha vége lesz a jónak. Alapvető tévedés azt gondolni, hogy csak az agyonreklámozott márkák lehetnek jók. Én magam ezeket a tévedéseket sorra elkövetem és minden egyes alkalommal fogom is a fejemet, amikor megcáfolják egyiket-másikat. Az Ázsia centerben járva legutóbb, a BluePhanternél például egy olyan 4 magos Androidot nyomtak a kezembe (ezúton is köszönöm!), aminél már erősen elgondolkoztam én is a váltáson. Mert több út is vezet az igazsághoz és nem feltétlenül az agyonreklámozott, indokolatlanul túlárazott, szerviztámogatás terén kihívásokkal küszködő divatmárkák útja a legjobb.

DSC08000_resize

Mert kifizetünk egy túlértékelt készülékért 180-200 magyar ezrest, aztán kiderül, hogy ugyanúgy kínai a belseje, a vásárlás utáni támogatást, szervizhátteret pedig úgy gondolják megvalósítani egyes “piacvezető márkák”, hogy pusztaröcsögére majd kivisszük a telefont, minimum két hétig, de néha egy hónapig ott üdül, aztán visszakapjuk megbuheráltan, recsegősen. És még csak azt sem mondják, hogy “elnézést kérünk”. Ez a prémium szolgáltatás egyesek szerint. Közben meg lehet negyedáron, dupla SIM-mel és igazi szervizháttérrel is telefonokat vásárolni manapság, amelyekről első ránézésre már egy évvel ezelőtt sem mondta meg senki, mennyibe kerültek valójában és mára pedig eljutottunk oda is, hogy ha nyomkodjuk, akkor sem tűnik fel semmi furcsaság. Ha meghibásodik, Budapesten javítják, két-három nap alatt. Vagy cserélik azonnal. Nincs milliméteres lötyögéssel összeszerelt készüléktest, nincs buhera érzésünk. Ezért érdemes jól átgondolni, mit is szeretnénk, amikor telefont vásárolunk. A tesztben erre koncentrálok, azaz a kompromisszummentes használatra.

DSC08004_resize

Láttam már néhány “koppintást”, azaz olyan telefonokat, amelyeknél pofátlan módon másolták le a divatmárka modelljét. Eleinte meglepődtünk még ezen, de manapság már tudomásul vesszük, hogy ez jelenség. Nem lehet mit tenni ellene. Van persze olyan márka, amely küzd, de ez a küzdelem leginkább nevetséges. Nincs mit tenni, tudomásul kell venni, hogy egy készüléknél a vevőt a minőség és a nyújtott szolgáltatás fogja meggyőzni arról, hogy azt válassza és ne a másolatot. A probléma akkor van, amikor a másolat azonos, vagy jobb minőségű, harmad-, vagy negyedannyiba kerül és a szervizháttere sem rosszabb. Na, ilyen telefon a nálam vendégeskedő BluePanther, amelynél az első, szembeszökő dolog a tökéletes hasonlóság a Samsung készülékekhez. Csak a felirat hiányzik, minden más ugyanaz. Még a gombok is ugyanoda kerültek, így még ezt sem kell megszokni, ha váltunk.

DSC08025_resize

Mivel a telefonról még nincs semmilyen hivatalos specifikáció, érdemes néhány adatot megemlíteni. Az első és legfontosabb, hogy egy 5,5 colos, QHD super Amoled képernyőt kapunk, amelynek a felbontása 540×960 pixeles. Ennek azok örülnek, akiknek -velem együtt – az a véleményük a képernyőfelbontásról, hogy egy tenyérnyi képernyőre fullHD felbontást tenni teljesen értelmetlen, sőt csak a készüléket terheli túl úgy, hogy a szem nem látja a különbséget. A QHD felbontásban egyébként az a jó, hogy mindkét irányban a HD fele-fele, így a szabványba illeszkedik, videók lejátszásánál, játékoknál könnyebb a képet kicsinyíteni, torzulások nélkül. Ez a felbontás egyébként nagyjából 220 PPI-t jelent, amely az emberi szem képességeit figyelembe véve tökéletesen elég. A nagy képernyő ára a nagy méret, amely esetünkben 150×78,5×9,7 millimétert jelent. Aki tehát kompakt készüléket akar magának, az nem ezt a telefont keresi.

DSC08015_resize

A telefon lelke egy Mediatek MT6589-es CPU, amely 1,2 GHz-en ketyeg, de 4 maggal. Kicsit megnyaggatva azt látjuk, hogy versenyképes, nem kell szégyenkeznie sem Exynos, sem Qualcomm körökben sem. Persze ne várjunk tőle csodákat, de ez a sebesség arra már elég, hogy átlag felhasználás mellett, akadásokkal ne kelljen küzdenünk. A CPU mellett fontos szerepe van a GPU-nak, azaz a grafikus egységnek, amely viszont már nem teljesít ennyire meggyőzően. 3D-s gyorsítása van ugyan ennek a PowerVR SGX 544MP egymagos GPU-nak, de a 3D-s tartalmak számítását csak nagyon alacsony sebességgel képes elvégezni. Ezzel együtt a rendszer a különböző tesztszoftvereken tűrhető eredményeket mutat.

Screenshot_2013-05-12-17-48-15

A szoftverek telepítésére (belső ROM) 1 GB-ot kapunk, amelyből a rendszer által elfoglalt területet levonva, nekünk megmarad majdnem 900 MB-nyi hely. Ez mindenre elég és soha nem fogunk hibaüzeneteket kapni a megtelt tárhely miatt. A tárolásra szánt memória külső SDHC kártyával bővíthető, 32 GB-ig kipróbáltan fogadja a kártyákat. A futtatáshoz (RAM) szintén majdnem 1 GB a miénk, ebből a rendszer betöltődése után a miénk marad majdnem 500 MB. Ez pedig azt jelenti, hogy bármilyen memóriazabáló szoftvert is sikerül elindítanunk, nem tudja zavarba hozni ezt a telefont és nem nagyon kell törődjünk a háttérben futó szolgáltatásokkal sem. Elférnek.

DSC08006_resize

Multimédia területén jó-közepesen teljesít a telefon. A filmek lejátszása nem probléma, de nem a saját lejátszóval, hanem a Google Play-ről letölthető lejátszók valamelyikével. A nagy felbontású filmek is mennek, nem kell hát konvertálgatni. A kép kicsit akad, de ezt már-már megszokhattuk. A zenelekedvelők kapnak FM-rádiót, amely bedugott fülhallgatóval indul csak el. A gyári fülhallgató gyenge minőségű, de a saját fülhallgatónkkal a zenelejátszás rendben van, azaz a készülék hangkimenete jó minőségű. A hátlapot megnézve kettő hangszórónyílást látunk, de mielőtt elkezdenénk örülni, az egyik mögött nincs semmi. A hang tehát mono.

DSC08019_resize

A navigáció terén sincs okunk panaszra, mert a szinte már kötelező tartozéknak számító A-GPS mellett (amely a mobiltornyok helyzetének figyelembevételével tud javítani a helyzetmeghatározásunkon), itt is segíti a műholdak gyors megtalálását az EPO, amely a pályaadatok letöltésével javítja a navigációs élményt. Így aztán a telefon GPS-es képességére nincs panasz, a képernyő szabványos felbontása miatt pedig a navigációs szoftverek is tökéletes megjelenítéssel futnak rajta.

DSC08008_resize

Ez a telefon is dupla SIM-kezeléssel érkezik, azaz egyszerre kettő szolgáltató hálózatán lehetünk elérhetőek. A duplázást dual-standby rendszerben képes megoldani, azaz a két SIM csak készenlétben dupla, amikor az egyiken beszélünk, a másik foglaltat jelez. A dupla hálózat mindezekkel együtt tökéletesen működik, jól konfigurálható. Amikor először nyomkodtam Note klónt, a dupla SIM kezelést eléggé kiveséztem. Ha a kedves olvasó kíváncsi rá, ide kattintva elolvashatja, miként is működik egyszerre két SIM úgy, hogy közben a telefon fogyasztása nem nő és készenléti ideje nem csökken. Mert nem csökken. Az akkumulátorra 3000 mAh van írva és ezt persze nem hisszük el (a mérete miatt egyszerűen nem lehet több 2000 mAh-nál), de ettől függetlenül, normál használat mellett másfél, két napot, erős nyúzás mellett pedig egy munkanapot bír ki. De kapunk belőle kettőt a dobozban és ez sem szokatlan a kínai készülékek esetében.

IMG_20130513_001530_resize

A fényképezőgép nagyon kellemes meglepetés. Az eddigi kínai klónoknál ki nem állhattam, hogy rossz minősége miatt az ember kénytelen lemondani a telefonos fotózásról és e mellé a funkciók hiánya miatt pedig a kedvünk is elmegy a fotózástól. Itt nem, mert a minősége elfogadható (zárt térben persze ez is küszködik csak) és a funkciók terén is rátettek egy jó nagy szívlapáttal. Van például sorozatfotó, amelyben addig exponál a gép, amíg le nem vesszük a kezünket a képernyőn elhelyezett exponáló gombról. Helyesebben, akár 99 fotóig meg sem áll és ez a funkció nagyon jól használható akkor, ha egy olyan eseményt szeretnénk megörökíteni, amelyet nehéz elkapni. Nem maradunk tehát le sem a gyertya elfújásáról, sem egy kézfogásról, se semmi olyanról, amelyet digitális fényképezőgéppel eddig csak a tapasztalt fotósok tudtak elkapni. Nagyon jó újítás az is, hogy nem kell váltani a fényképezőgép és a kamera funkció között, hanem van két gomb és az egyiket megérintve fotó készül, a másikkal videofelvétel indul, ugyanarról a kezelői felületről. Persze láttunk már ilyet máshol, ügyesen másolták le ezeket a funkciókat is.

Screenshot_2013-05-12-18-16-49_resize

A készülékhez kapunk egy kihajtható előlappal szerelt hátlapot is (flip-cover), amely azoknak nagyon jó, akik félnek e képernyő sérülésétől. A minősége meglepően jó, főként ahhoz képet, hogy ingyen kapjuk. Nagy örömömre szolgál az is, hogy a készülék töltését és az adattovábbítást szolgáló microUSB aljzat is szabványos végre, így nem kell speciális csatlakozó, hanem egy kutya közönséges microUSB kábellel megoldható minden. Egyetlen hibája, hogy fejtetőn van, de ez megszokható. A készülék összes tartozéka fehér, de mit lehet tenni, ha ez a divat manapság.

IMG_20130512_224053_resize

Kiknek és minek ajánlanám ezt a telefont? Elsősorban azoknak, akiket nem érdekelnek a brandek, azaz egy márkanévért nem akarnak leszurkolni extra pénzeket. Azoknak is, akiknek a dupla SIM a vágyuk. Azoknak, akiknek a nagy képernyő a fontos és ezért elviselnek némi kényelmetlenséget is. A készülék egyenlőre teszttermék, de ahogyan megvásárolható lesz, értesíteni fogjuk a kedves olvasóinkat. Ezzel együtt érdemes érdeklődni a BluePanthernél is, hogy a “négymagos, 5.5-colos, Android telefon megjött-e már”, hiszen az érdeklődés mértékétől biztosan függ, hogy mennyire fekszenek rá a behozatalra. Én mindenesetre megint nehéz szívvel adom vissza, mert ez már az én igényeimnek is megfelelne.Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

BluePanther Note 5.5

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Olcsó, igényes, nagy képernyő
 
  Kontra:  
  - Nagy tömeg, közepes kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,5"
  • kijelző felbontása: 540x960"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 150x78,5x9,7
  • tömeg: 150 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Mediatek MT6589
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 1 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB 2.0
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 6 Mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: fullHD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: quadband
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 2.0
  • GPS: A-GPS PO
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2.1
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3000 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin