Connect with us

technokrata

Milyen fényképezőgépet érdemes venni, ha most ismerkedünk a témával?

fényképezőgép kiválasztása

Kütyük

Milyen fényképezőgépet érdemes venni, ha most ismerkedünk a témával?

Milyen fényképezőgépet érdemes venni, ha most ismerkedünk a témával?

A kezdő fotósok számára a legjobb fényképezőgép kiválasztása azt jelenti, hogy rengeteg elképesztő választékból lehet szemezgetni az online boltokban. A legfontosabb mégis két dolog: mennyibe kerül adott termék és mire szeretnénk majd használni. Egyes fényképezőgépek gyorsabb sorozatfelvételi sebességgel, mások több megapixellel rendelkeznek, vagy mennyire szükséges a 4K-s felbontású kép készítése. Cikkünkben segítünk abban – néhány típust ismertetve -, hogy a sok szempont alapján történő választás egyszerű legyen és ne vesszünk el a részletekben!

Szempontok fényképezőgép vásárlásakor

A kezdőknek szánt legjobb fényképezőgépnek könnyen kezelhetőnek kell lennie. A Nikon D3500 ebben a tekintetben továbbra is az élmezőnyben van. Ennek oka, hogy ezek a kamerák rendkívül népszerűek a fotósok körében.

Egyrészt hihetetlenül könnyen használható, rengeteg praktikus útmutató móddal és oktatóanyaggal, amelyekkel kezelhetjük az alapokat. Másrészt érzékelővel, autó fókusz rendszerrel felszerelt, amely azt jelenti, hogy gyorsan megismerhetjük a kamera képességeit, illetve felfedezhetjük a fényképezés különböző aspektusait. A D3500-as ideális választás azok számára, akik meg szeretnék ismerni a fotózás rejtelmeit.

Az iOS és az Android platformon futtatható SnapBridge applikációval a fényképezőgépet és a telefont/táblagépet párosíthatjuk. Mutassuk meg a világnak DSLR minőségű képeinket – vagy akár azonnal megmutathatjuk rokonoknak vagy barátoknak. Ez a multifunkciós eszköz nem olcsó, jellemzően 200 ezer forintért szerezhetjük be, viszont, ha belefutunk kedvezményekbe, akkor jóval olcsóbb lehet a készülék.

Amikor a kezdőknek szánt legjobb fényképezőt keressük, érdemes kicsit régebbi modelleket megvizsgálni, mivel ezek valószínűleg mindent megadnak, amire szükségünk van, de sokkal kedvezőbb áron. A Sony A 6000 valószínűleg a legjobb és legismertebb példa erre, egy fényképezőgép, amelyet először 2014-ben mutattak be, de ma is széles körben elérhető, csak mert remek!  Még mindig szuper képek készíthetők, és az autó fókusz rendszere ma is megállja a helyét, így jó választás mindenféle fotózáshoz. Hozzáférhetünk a Sony E-mount objektívekhez, valamint – lépést tartva a fejlődéssel – mozihatású felvételeket készíthetünk, a 60p vagy 24p minőségű, 1080 Full HD felbontás segítségével. Az árak tekintetében (és típustól függően) 200 és 600 ezer forint közötti kategóriáról beszélhetünk.

A Kodak PixPro AZ252-es 720p HD felbontással rendelkezik és a márka népszerű a fényképészek körében már évek óta, az ára igen baráti, 60 – 70 ezer forint között szerezhető be. A 25-szörös optikai zoommal pedig szinte egy gombnyomásra minden fontos pillanatot megörökíthetünk, vagy könnyen el tudunk menteni a memória tárhelyre. A termék szabványos SD vagy SDHC memóriakártyát kezel, azonban a tökéletes teljesítmény érdekében mindenképpen válasszunk egy 4-es vagy annál nagyobb sebességű SD vagy SDHC kártyát, és legyünk tisztában azzal, hogy a kártyán lévő tárhely maximális kapacitása 32 GB.

Az egyszerű kezelés mellett jelentős szempont továbbá, hogy az eszköz bírja a gyűrődést, az úgynevezett Optikai kép stabilizációval (Optical Image Stabilization) a fényképezőgép velünk kirándulhat, vagy a kényes helyzeteknél szintén jól tudjuk működtetni. Gondoljunk csak bele, milyen nagyszerű, ha egy túra alkalmával nem kell kímélni a gépet és a képeket nézve, elmondhatják a barátok, hogy milyen vagány kalandban volt részünk.

Melyiket válasszam?

A fentiek közül melyik fényképezőgép a legjobb választás kezdők számára? Nos, attól függ, mire van szükség. Legyen kicsi, strapabíró és hosszabb távon működőképes?

Videókat és állóképeket forgatunk? Esetleg teleobjektívet kell hozzá venni? Ezekre a kérdésekre mindenki magának adhat választ, ugyanakkor arra érdemes odafigyelni, hogy mennyire tudjuk kihasználni adott készülék előnyeit. Nézzük meg vásárlás előtt a termékleírásokat, vagy ahol van, videós bemutatókat. A kínálat igen sokrétű, ezért megfontoltan célszerű dönteni.

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu