Connect with us

Hirdetés

technokrata

Három érdekesség a digitális zongoráról, amit nem tudtál!

digitális zongora intermuzika

LifeStyle

Három érdekesség a digitális zongoráról, amit nem tudtál!

Három érdekesség a digitális zongoráról, amit nem tudtál!

Az emberek többsége nem nagyon végez kielégítő kutatást zongora vásárlás előtt, így lehet, hogy végül nem a megfelelő modellt választják ki. Mi segítünk abban, hogy ez a választás könnyebb legyen. Nézzünk meg pár érdekességet, ami alapján már sokkal könnyebb lesz a választás.

Mielőtt azonban rátérnénk az érdekességekre fontos tudni, hogy mi jelenti a legnagyobb kihívást az digitális zongorák tervezőinek. Az akusztikus zongorák hangjának és hangérzetének reprodukálása a fő feladat, amikor egy elektromos zongorát megterveznek. A billentyűk, a húrok és a kalapácsok különleges hangot képesek előállítani, amit nagyon nehéz utánozni. A billentyű lenyomásával a kalapács megüti a húrt és ez rezeg és így adja ki a hangot. Ennek a billentyűs hangszernek azonban nincsenek húrjai és a kalapácsok csak a billentyű súlyát biztosítják.

Hogyan rögzítik a mintákat?

A minta egy hangszer hangjának a hangfelvételeit tartalmazza. Ezek lehetnek csak hangok, de egész hangfelvételek is, mint például a tenger morajlása. Ezen felül egyes dalok részleteit is tartalmazhatják a minták. Gitárok, orgonák, elektromos zongorák, fuvolák vagy éppen vonós hangszerek esetében is használják a mintákat. Minden mintát különféle sebességben vesznek fel, hogy azok természetesen reagálhassanak a billentyűk lenyomásakor. Valósághű akkor lesz egy minta, ha a rögzítéskor használt technológia kiemelkedő minőségű. Egy csúcskategóriás digitális zongora elképesztő hangokat tud kiadni.

Mitől függ a minta minősége?

Természetesen a minőség összefügg a felvétellel. Milyen akusztikus zongorát szólaltattak meg és az a hangszer milyen állapotban volt? Milyen felszerelést használtak a rögzítéshez? Milyen mikrofonokat állítottak be és milyen volt az akusztikus környezet? Az utófeldolgozás során odafigyeltek-e a rezonanciára? Milyen sebességgel vették fel az adott mintát? Ezt még hosszan sorolhatnánk, de nagyjából ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni, ha egy minta felvételéről van szó.

Mi az a fizikai modellezés?

A fizikai modellezés során az akusztikus zongora hangját eltérő sebességgel rögzítik és így alkotják meg a zongora hangját. Ma már nagyon fejlett szoftvereket használnak, amelyek képesek újrateremteni egy zongora hangját.

Ha jobban meg szeretnénk érteni a különbséget egy akusztikus és egy digitális változat között, akkor egy hangszerbolt Budapest városában lehet a tökéletes erre. Menjünk el személyesen és győződjünk meg arról, hogy mennyiben térnek el egymástól a különféle modellek. Akkor hozzuk meg a legjobb döntést, ha az új zenei eszközünk hangja szinte tökéletesen képes utánozni az akusztikus hangzást.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés