Connect with us

technokrata

Hogyan tehető elfogadhatóvá a likviditási mutató értéke?

likviditási mutató

LifeStyle

Hogyan tehető elfogadhatóvá a likviditási mutató értéke?

Hogyan tehető elfogadhatóvá a likviditási mutató értéke?

A likviditási mutató alapvető pénzügyi mérőszám, amely azt mutatja meg, hogy fizetőképes-e egy vállalkozás rövid távon. A pénzügyi tervezéshez szolgáltat alapot, a cégek pénzügyi menedzsmentje számára nyújt segítséget.

A likviditási ráta fontos szerepet játszik egy vállalat pénzügyi életében, ezért esetében elfogadható értékre kell törekedni különféle pénzügyi döntések meghozatalával.

Cégek pénzügyi elemzése faktoring esetén

Amennyiben egy vállalkozás likviditási nehézségekkel találja szemben magát, több lehetősége is adódik a helyzet megoldására: bankhitelt vehet fel, illetve faktoráltathatja a követeléseit. A FlexiBill digitális faktoring során nincs szükség személyes megjelenésre, a faktoring teljes folyamata 100%-ban online intézhető az irodád kényelméből, gyorsan, egyszerűen és átláthatóan. Nincsenek rejtett költségek, minden egy előre meghatározott finanszírozási terv szerint zajlik.

A faktoring lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen kivárnod a számláid hosszú határidőre, 30, 60, 90 napra történő kifizetését, hanem a faktorálásra benyújtás pillanatában hozzájuthass azok bruttó ellenértékének 90%-ához.

A faktoring nagy előnye a bankhitelekkel szemben, hogy a finanszírozást nyújtó pénzügyi cég nem az eladó hitelképességét vizsgálja, hanem a vevők fizetőképességét monitorozza.

A vállalkozásod pénzügyi elemzését a bekért dokumentumok alapján végzi el a pénzintézet, faktorcég. Különféle pénzügyi indikátorokat számolnak és vizsgálnak, ennek alapján hozzák meg döntésüket.

Mit vizsgál a pénzintézet?

Megnézik, jövedelmező-e a vállalkozás gazdálkodása, rendszeres-e a termékértékesítés/szolgáltatásnyújtás, teljesíti-e fizetési kötelezettségeit a vállalkozás, valamint képes-e biztosítékot szolgáltatni. Elemzik a különböző mutatókat, majd ezek alapján hozzák meg döntésüket a finanszírozásról.

A likviditás szerepe minden vállalkozás életében döntő jelentőséggel bír, hiszen ennek fényében képes fizetési kötelezettségeinek folyamatosan eleget tenni. A pénzügyi terv, a likviditási ráta mutatja meg.

A likviditási mutató elfogadható értéke

A mutató az 1 éven belül likviddé tehető eszközöket állítja szembe az 1 éven belül esedékes követelésekkel. Amennyiben a mutató értéke 1 vagy annál kevesebb, a vállalkozást instabilnak minősítik. Elfogadható, ha értéke 1,2-1,3 körüli, és stabil pénzügyi helyzetű, ha értéke 2 felett van.

Amennyiben a vállalkozás készletaránya magas – hiszen ezeket az eszközöket nem lehet azonnal likviddé tenni, ráadásul ezek nagyrészt a vállalkozás működését szolgálják -, akkor likviditási gyorsrátát is számolnak. Annyiban tér el a likviditási mutatótól, hogy ez esetben a forgóeszközök esetében nem számolnak a készletek értékével. Értéke annál jobb, minél magasabb, hazánkban 0,7 körüli az elfogadható.

A faktoring gyors finanszírozási megoldást jelent a vállalkozások számára, amennyiben halasztott fizetési határidejű konstrukcióban tevékenykednek.

Tovább
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés

Hirdetés

További LifeStyle

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Smart home

Érkezik a leggyorsabb videócsengő

2022. június 28. kedd
klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu