Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan tehető elfogadhatóvá a likviditási mutató értéke?

likviditási mutató

LifeStyle

Hogyan tehető elfogadhatóvá a likviditási mutató értéke?

Hogyan tehető elfogadhatóvá a likviditási mutató értéke?

A likviditási mutató alapvető pénzügyi mérőszám, amely azt mutatja meg, hogy fizetőképes-e egy vállalkozás rövid távon. A pénzügyi tervezéshez szolgáltat alapot, a cégek pénzügyi menedzsmentje számára nyújt segítséget.

A likviditási ráta fontos szerepet játszik egy vállalat pénzügyi életében, ezért esetében elfogadható értékre kell törekedni különféle pénzügyi döntések meghozatalával.

Cégek pénzügyi elemzése faktoring esetén

Amennyiben egy vállalkozás likviditási nehézségekkel találja szemben magát, több lehetősége is adódik a helyzet megoldására: bankhitelt vehet fel, illetve faktoráltathatja a követeléseit. A FlexiBill digitális faktoring során nincs szükség személyes megjelenésre, a faktoring teljes folyamata 100%-ban online intézhető az irodád kényelméből, gyorsan, egyszerűen és átláthatóan. Nincsenek rejtett költségek, minden egy előre meghatározott finanszírozási terv szerint zajlik.

A faktoring lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen kivárnod a számláid hosszú határidőre, 30, 60, 90 napra történő kifizetését, hanem a faktorálásra benyújtás pillanatában hozzájuthass azok bruttó ellenértékének 90%-ához.

A faktoring nagy előnye a bankhitelekkel szemben, hogy a finanszírozást nyújtó pénzügyi cég nem az eladó hitelképességét vizsgálja, hanem a vevők fizetőképességét monitorozza.

A vállalkozásod pénzügyi elemzését a bekért dokumentumok alapján végzi el a pénzintézet, faktorcég. Különféle pénzügyi indikátorokat számolnak és vizsgálnak, ennek alapján hozzák meg döntésüket.

Mit vizsgál a pénzintézet?

Megnézik, jövedelmező-e a vállalkozás gazdálkodása, rendszeres-e a termékértékesítés/szolgáltatásnyújtás, teljesíti-e fizetési kötelezettségeit a vállalkozás, valamint képes-e biztosítékot szolgáltatni. Elemzik a különböző mutatókat, majd ezek alapján hozzák meg döntésüket a finanszírozásról.

A likviditás szerepe minden vállalkozás életében döntő jelentőséggel bír, hiszen ennek fényében képes fizetési kötelezettségeinek folyamatosan eleget tenni. A pénzügyi terv, a likviditási ráta mutatja meg.

A likviditási mutató elfogadható értéke

A mutató az 1 éven belül likviddé tehető eszközöket állítja szembe az 1 éven belül esedékes követelésekkel. Amennyiben a mutató értéke 1 vagy annál kevesebb, a vállalkozást instabilnak minősítik. Elfogadható, ha értéke 1,2-1,3 körüli, és stabil pénzügyi helyzetű, ha értéke 2 felett van.

Amennyiben a vállalkozás készletaránya magas – hiszen ezeket az eszközöket nem lehet azonnal likviddé tenni, ráadásul ezek nagyrészt a vállalkozás működését szolgálják -, akkor likviditási gyorsrátát is számolnak. Annyiban tér el a likviditási mutatótól, hogy ez esetben a forgóeszközök esetében nem számolnak a készletek értékével. Értéke annál jobb, minél magasabb, hazánkban 0,7 körüli az elfogadható.

A faktoring gyors finanszírozási megoldást jelent a vállalkozások számára, amennyiben halasztott fizetési határidejű konstrukcióban tevékenykednek.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés