Connect with us

Hirdetés

technokrata

Érdekességek a koreai pop zenéről

Kpop mobiltok

LifeStyle

Érdekességek a koreai pop zenéről

Érdekességek a koreai pop zenéről

Nem kell szakértőnek lennünk ahhoz, hogy észrevegyük, a koreaiak pop zenéje más, mint amit Európában megszokhattunk. Sokunknak talán kissé szokatlan, amit hallunk egy koreai rádiót hallgatva. Keleten viszont óriási rajongással fogadják, amikor hallhatják az ottani pop zene nagyjait.

Persze nálunk is sokan vannak, akik nyitottak arra, hogy a megszokottól eltérő zenéket hallgassanak. Ők már több helyen is találkozhattak a Koreából induló pop műfajjal. Nemcsak a rádióban, hanem például a TV-ben vagy az interneten.

Mit érdemes tudni a koreai pop zenéről? Mitől annyira más, mint a nálunk ismert pop zenei stílus? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, akkor olvass tovább, ebben a cikkünkben ugyanis eláruljuk. Ha pedig szívesen olvasnál még erről a témáról, akkor figyelmedbe ajánljuk az INFINITY Tokok Kpop-ról szóló blogcikkét.

Miben más, mint az európai pop zene?

Az egyik nagy különbség, hogy a koreai populáris zene több stílust is magában foglal. Például a rockot, a hip-hop-ot, sőt még az elektronikus zenét is. Emiatt ezt az irányzatot nem is igazán lehet a könnyűzene kategóriájába sorolni, legalábbis a nálunk megszokott hagyományos értelemben.

Ugyanakkor ha meghallunk egy Kpop zenét, akkor felfedezhetjük benne a nyugati pop zene jellemzőit. Ez nem is meglepő, azt tekintve, hogy ezek a zeneszámok egyfajta adaptációk. Az általunk is ismert és előszeretettel hallgatott populáris stílust ugyanis a koreaiak is nagyon kedvelték.

Mivel nem akarták egy az egyben leutánozni a világhírű sztárokat, módosításokat csináltak a számokon és belevitték a saját ötleteiket is. Ezzel egy teljesen új, a maga nemében egyedi irányzatot hoztak létre.

Kik a leghíresebb képviselői?

A nyugati pop zene nem mostanában kezdett el hatni a koreaiakra, hanem nagyjából a 90-es években. Azóta folyamatosan inspirálódnak belőle és a saját ízlésük szerint változtatnak rajta hol kisebb, hol nagyobb mértékben.

A legelső csapat egy fiúbanda volt, akik úgy nevezték el magukat, hogy a Seo Taiji és a Fiúk. Ők a rap vonalat képviselték. A High-Five of Teenagers egy öt tagból álló fiúbanda volt, akiket a koreai popkultúra megalapítóiként tartanak számon.

A koreográfia is egy fontos stílusjegy

Ha nem rádióban halljuk, hanem a TV-ben vagy YouTube videón látjuk az előadókat, akkor egy valami azonnal feltűnik. A különleges koreográfia, ez ugyanis a koreai pop zene egyik legfontosabb ismertetőjegye.

A csapat tagjai széles mozdulatokat csinálnak, miközben végig egymással szinkronban mozognak. A dal ritmusának ütemére táncolnak és különböző látványelemeket is bemutatnak, hogy ezzel is felkeltsék a nézők figyelmét. Ha el akarod képzelni, hogy történik mindez, akkor elég csak Psy Gangnam Style c. számára gondolnod.

Bízunk benne, hogy ezek után neked is megjött a kedved ahhoz, hogy belehallgass a koreai pop zenébe. Ha pedig már korábban is ismerted ezt a műfajt, akkor reméljük, tudtunk pár érdekességet mondani róla, amit eddig nem tudtál.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés