Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel: A céges laptopok leggyakrabban utazás közben tűnnek el

Office

Intel: A céges laptopok leggyakrabban utazás közben tűnnek el

Az eltulajdonított és adatvédelmi rendszerrel nem rendelkező laptopok több mint fele kerül illetéktelen kezek közé.

A céges laptopok többnyire utazás közben tűnnek el. A repülőtéri terminálok, a közlekedési eszközök, a vasútállomások, a parkolók és az autópálya-pihenők kockázatot jelentenek a megkérdezett vállalatok felénél: Szlovákiában (57,1%) és a Cseh Köztársaságban (54,2%) az esetek több mint felénél. Ez az eredménye annak a felmérésnek, amelyet az Intel négy közép- és kelet-európai (KKE) országban – Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – 744 vállalat bevonásával végzett. A felmérés megállapítása – azaz az, hogy a céges eszközök leginkább utazás közben vesznek el – összhangban áll a régióban a biztonsággal kapcsolatos eseményekről felmérést végző McAfee eredményeivel.

„Ha a mobileszközök elhagyják a vállalat területét, még nagyobb kockázattal kell számolni. De még ha a laptop a vállalat területén belül is marad, akkor sincs teljes biztonságban. Ezt igazolja az a meglepő tény is, hogy a Lengyelországban eltulajdonított céges laptopok harmadát közvetlenül a vállalatoktól lopták el. De a cseh cégek sem állnak jobban, hiszen ott a laptopok harmada a munkahelyen tűnik el (29,2%). A magyar (19,2%) és a szlovák (22,5%) vállalatok némileg biztonságosabbnak tűnnek” – mondta Evžen Pavlovský, az Intel Közép- és Kelet-Európai Kereskedelmi Igazgatója. A közvetlenül a közép- és kelet-európai vállalatoknál eltűnő laptopok 26,4%-os részaránya több mint kétszeresen meghaladja az egyesült államokbeli vállalatoknál tapasztalt értéket, ahol az összehasonlító felmérések szerint a laptopok mindössze 12%-a tűnik el.

Intel 3350

Minden egyes laptop sokmilliós értéket képviselhet; a tényleges kár 2,4 millió forint körül van

Az Intel által végzett felmérés szerint a 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok harminc százaléka már kénytelen volt szembesülni az elvesztett laptopok problémájával. Az érintett vállalkozások majdnem mindegyike azt állítja, hogy a vállalati adatok elvesztése súlyosabb gondot jelent, mint magának az eszköznek az eltűnése. Miközben a hardver költsége nagyjából 360 000 Ft, az azon tárolt adatok értékét átlagban több mint 2 millió forintra becsülik a vállalatok. A becsült érték Lengyelországban a legmagasabb (2 320 000 Ft), ezt a Cseh Köztársaság követi (2 200 000 Ft), majd Magyarország következik (2 178 000 Ft), és végül Szlovákia zárja a sort (1 800 000 Ft). Ezek az összegek az elveszett adatok értéke mellett tartalmazzák a szellemi tulajdonjogot, valamint azt, hogy az alkalmazott a munkaeszköz nélkül nem tud dolgozni, továbbá annak az időráfordításnak a költségét, amelyet a vállalati alkalmazottak, illetve egyéb vállalkozók az adott esettel töltenek el.

Ami még a tényleges kárnál is nagyobb veszélyt jelent, az az ellopott adatokkal való visszaélésnek a kockázata. Ha a vállalatnak maximálisan okozható kárérték meghatározásáról van szó, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában található vállalkozások érzik magukat a legveszélyeztetettebbnek: több mint 15 millió forintban határozzák meg az átlagos kárértéket (15 800 000 Ft a Cseh Köztársaságban és 15 110 000 Ft Szlovákiában). A lengyel cégek 13 150 000 forintra becsülik a maximális kárt, míg viszonylagosan Magyarországon a legalacsonyabb ez az érték (10 640 000 Ft). Így minden egyes eltulajdonított laptop sokmilliós veszteséget jelenthet. A tényleges és a maximális kárérték között hat és félszeres különbség van (a szlovák vállalatok esetén kilencszeres).

Az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója, Gacsal József úgy véli, hogy a felmérés egyértelműen rámutat, miszerint a közép-európai vállalatok saját tapasztalataik alapján nagyon hasonlóan vélekednek a laptopok, valamint az azokon tárolt adatok elvesztésének kockázatáról, és úgy gondolják, hogy végzetes következménye is lehet annak, ha az adatok illetéktelen kezekben kerülnek. „A legtöbb informatikai vezető is osztja azt a nézetet, miszerint a laptopok elvesztése végzetes következménnyel is járhat a vállalat számára. A legtöbben Lengyelországban vannak ezen a véleményen (84,3%). Csak Szlovákiában vannak kisebbségben azok a válaszadók (41,7%), akik szerint nem fogja tönkretenni a céget az, ha eltűnik az egyik vezető laptopja” – jegyezte meg Gacsal József az Intel felmérésének eredményeivel kapcsolatban.

Intel 3381

A vállalatok nem titkosítják az adataikat: minden második laptopról hiányzik az adatvédelmi rendszer

Habár a vállalkozások tisztában vannak az adatvesztés kockázatával, nem tesznek eleget az adatok biztonsága érdekében. Ha a biztonságról van szó, a felmérésben szereplő valamennyi ország válaszadói beismerik, hogy az illetéktelen kezek közé került adatok több mint felénél hiányoztak az adatvédelmi megoldások. Ez leginkább Magyarországra jellemző (58,6%), ezt követte Szlovákia (55,3%), a Cseh Köztársaság (52%), majd pedig Lengyelország (51%). „Igencsak nyugtalanító az a tény, hogy az eltulajdonított laptopok többségénél még a legalapvetőbb adatvédelmi rendszer (a hozzáférési kódtól eltekintve) sem volt megtalálható. A cégek ezzel nagyban megkönnyítik azoknak a dolgát, akik hozzá akarnak férni a laptopokon tárolt tartalmakhoz. Pénzügyi mérlegek, költségvetések, a vállalati tervekkel kapcsolatos stratégiai információk, alkalmazotti adatok (amelyek gyakran adatvédelmi törvények hatálya alá tartoznak), levelezések és az ügyfelekre vonatkozó bizalmas információk – illetéktelen kezek közé kerülve ezek mind olyan kockázatot jelentenek, amelyek jelentős kárt okozhatnak a vállalatok számára” – mondta az Intel képviseletében Gacsal József.

„Ha fontos adatokat tartalmazó, ugyanakkor adatbiztonsági rendszerrel fel nem szerelt eszközök tűnnek el, akkor az adatok nagyon könnyen hozzáférhetővé válnak. Ha egy Windows rendszerű, adatvédelem nélküli laptopot veszünk példaként, akkor azt látjuk, hogy elég csak kivenni a merevlemezt, egy másik számítógéphez csatlakoztatni, és máris közvetlenül hozzáférhetünk az összes adathoz” – mondta Jan Strnad, a McAfee Cseh Köztársaságban/Szlovák Köztársaságban működő kirendeltségének kereskedelmi mérnöke. De akár a jelszó is megváltoztatható közvetlenül az ellopott laptopon az internetről letölthető alkalmazások segítségével, s azután már közvetlenül a készüléken használhatjuk a vállalat számára nagy fontosságú adatokat. Egy védelmi rendszer nélküli laptop esetén közel 100% annak a valószínűsége, hogy a céges és a személyes adatok nyilvánosságra kerülnek. A mobileszközök jelentik a legnagyobb kockázatot, és nem csak a vállalati biztonság szempontjából. Ezeket használjuk a bankoláshoz, valamint az online boltokból történő vásárlásokhoz is, és gyakran olyan bizalmas személyes és családi adatokat tárolunk rajtuk, amelyeket nem akarunk másokkal megosztani.

Az új biztonsági technológiák reményt jelentenek azoknak a vállalati ügyfeleknek, akik a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül gyakran viszik magukkal a fontos adatokat. Az Intel által az IDF-en szeptemberben bemutatott új SSD merevlemezek a legmodernebb megoldást jelentik. Az Intel ProSSD merevlemezek automatikusan titkosítva mentik el az adatokat az Ultrabookokon és egyéb mobil eszközökön, így nincs szükség külön szoftver telepítésére. Az öntitkosító merevlemezzel ellátott számítógépek tulajdonosai még akkor is nagyobb biztonságban vannak, ha egy, a számítógépes biztonságba nem fektető vállalatnál dolgoznak, mivel ez az új biztonsági szint kellő megnyugtatással szolgál arra vonatkozóan, hogy az adataik még akkor sem kerülhetnek idegen kezek közé, ha elvesztik a számítógépüket.

Intel 3451

A felmérés legfontosabb megállapításai – forrás: Intel, június, július

  • 744 olyan vállalat vett részt a felmérésben, amelyek mindegyike 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztat: Ezek közül 144 cseh, 329 magyar, 139 lengyel és 114 szlovák volt.
  • 27,6%-uk vallotta be, hogy veszett/lopták már el laptopjukat
  • 90%-uk az adatok elvesztését súlyosabb problémának tartja a laptop eltűnésénél. Ezen a véleményen legtöbben Szlovákiában vannak.
  • Használtak titkosítást vagy bármilyen más rendszert az eltűnt laptopokon az adatok elvesztés/eltulajdonítás elleni védelme érdekében? Az ellopott laptopok több mint felén – egész pontosan 54%-án – semmilyen védelem sem volt. A titkosítást legkevésbé Magyarországon (58,6%) és Szlovákiában (55,3%) használják, de a Cseh Köztársaság (52%) és Lengyelország (51%) sem áll sokkal jobban.
  • Az eltűnt laptopok átlagos értéke Lengyelországban a legmagasabb (2 320 000 Ft), ezt a Cseh Köztársaság követi (2 200 000 Ft), majd Magyarország (2 178 000 Ft), végül pedig Szlovákia (1 800 000 Ft). A válaszok alapján kiderül, hogy az adatok pénzben kifejezett értéke az érintett országok mindegyikében jelentősen meghaladja a laptop árát. Ha 360 000 forinttal számolunk a laptop értékénél, akkor a legtöbb országban az átlagos kárérték meghaladja a 2,4 millió forintot minden egyes esetben.
  • Ha a vállalatnak maximálisan okozható kárérték meghatározásáról van szó, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában található vállalkozások érzik magukat a legveszélyeztetettebbnek: az átlagos kárérték meghaladja a 15 millió forintot (15 800 000 Ft a Cseh Köztársaságban és 15 110 000 Ft Szlovákiában). A lengyel cégek 13 150 000 forintra becsülik a maximális kárt, míg viszonylagosan a legkisebb veszteség Magyarországon történne (10 640 000 Ft).
  • A csehek és a szlovákok kevésbé bíznak a rendőrségben, mint a magyarok és a lengyelek – eltérő azon vállalatok száma, amelyek a rendőrséghez fordultak (vagy más nyomozói, illetve jogsegély szolgálathoz), amikor eltulajdonították a laptopjukat. A válaszok alapján Magyarországon bíznak a legtöbben ezekben a szolgáltatásokban (64%), ezt Lengyelország követi (61%), majd a Cseh Köztársaság (34%) és Szlovákia (21,6%) jön, ahol mindössze az érintett vállalatok harmada fordult az illetékes szervekhez (Szlovákiában tíz cégből mindössze kettő).



Szólj hozzá!

További Office

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés