Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung HT-D423H 2.1 házimozi

Házimozi - HiFi

Teszt: Samsung HT-D423H 2.1 házimozi

Nézzük csak. Az otthoni erősítőt talán egy 20-asért el tudom adni, a használt DVD lejátszómat egy 10-esért, a mélyládámért talán kapok 15-öt, a középsugárzóm és a négy hangfal pedig talán egy 15-ösért elmegy. Mit vegyek 60ezerből?

A bevezetőben szereplő gondolatsor egészen pontosan kettő évvel ezelőtt játszódott le bennem, amikor is egy költözést megelőzően kezdtem a cipelni szükséges eszközök racionalizálásába. Nem volt kedvem az ekkorra már gondosan összeszerelt és kábelekkel becsatornázott 5.1-es rendszert tovább vinni, így úgy döntöttem: megszabadulok tőle és vásárlok egy kompakt házimozi rendszert.

A dilemma: 2.1 vagy 5.1

Igazából a helyigény az, ami meghatározza azt, hogy egy 2.1-es, vagy egy 5.1-es rendszert választunk, ez utóbbiból is kétféle létezik egyébként: a teljes egészében vezetékes, 5 hangfalból + 1 mélyládából álló szett, illetve az olyan típusok, melyeknél egyes hangszórók (jellemzően a hátsók) vezeték nélkül csatlakoznak a központi egységhez.

Két évvel ezelőtt a választás nekem egy 5.1-es Samsungra esett a választásom, ezen belül a HT-X625-ös szettre, mely azóta is jó szolgálatot tesz otthon. Hozzá kell tennem az igazsághoz, hogy két éve akciósan a pixmania.com-on mindössze 60ezer Ft-ba került a szett és a megvásárlást követően egy hónappal a DVD meghajtó megadta magát, azóta is egy Playstation 3-mal összekötve, a Sony játékgépét Blu-ray lejátszóként és médiacenterként használva használom a hifit.

A tesztünk alanyát képező, a HT-D423H-as 2.1-es házimozi már a kibontás után látszott, hogy nagyon hasonló alkatrészekből áll, mint a HT-X625-ös (például a mélynyomó szinte teljes egészében ugyanaz a darab), csak remélni tudjuk, hogy az optikai meghajtó nem szériahiba miatt ment anno tönkre és itt több ideig fog működni, mint a sajátban. A hangfalakat illetően a 423-ashoz a mélyláda mellett kettő 90 centiméteres álló hangfal jár, melyeknek helye a lábukra állítva a padlón van. Mindegyik állítható magasságú hangfalban három kis hangszóró található, melyek membránja sajnos szabadon lifeg zenehallgatás, vagy videózás közben, ebben – talán kicsit maradiasan – de mi praktikussági okokból (elég egy rossz mozdulat, háziállat, gyerek stb.) ragaszkodunk a régi, hangfalhálós megoldásokhoz.

Funkciók és hangminőség

Az 5.1-es térhangzás után a 2.1-es szép meg jó, de mindenképpen kompromisszum, annak ellenére, hogy a rendszer úgymond virtual surround-képes, és a 2 hangfal egy-egy film megnézésekor az 5.1-es térhangzást sejteti fel a tévé előtt.  Ahogyan a Blu-ray és 3D filmekkel nem bíró sima DVD lejátszó is, ezeken kívül talán a Bluetooth hiánya az, ami miatt panaszra lehet ok, az is leginkább a mobiltelefonunkról való vezeték nélküli zenehallgatás élményének megfosztása miatt.

A hangminőség ennek ellenére egy 30 négyzetméteres helységet szépen megtelít, a mélynyomó nagyon sokat dob, a virtual surround pedig elmondható, hogy olyan 70%-ban hozza a házimozi-feelinget hátsó hangfalak nélkül is.

A központi egységet a lehető legjobb képminőség érdekében HDMI csatlakozón keresztül érdemes a tévéhez csatlakoztatnunk, bár az az igazság, hogy a DVD filmek minősége egy 6-7 éves HD ready tévé képén EUROSCART csatlakozóval is nagyságrendileg hasonló minőségűek, mint HDMI-n keresztül, hiszen azok felbontása jelentősen elmarad a Blu-ray, illetve FULL HD-s filmek minőségétől.

A távirányítót illetően a Samsung a rendszerhez sajnos az új széria – véleményem szerint őrületesen csúnya – távirányítóját adja, melynek persze előnye, hogy az ugyanilyen márkájú tévéket is simán viszi, de ezek az otromba, minden eleganciát mellőző gombok egyszerűen még mindig megszokhatatlanok a számomra.

A funkciókat illetően a rendszer támogatja a divx videó lejátszást (wma mp3, jpg formátumokkal együtt), a pendrive-ra, vagy egyéb külső hordozóeszközre történő felvétel lehetőségét (rádióból, CD-ből vagy külső eszközről).

Verdikt

A Samsung HT-D423-as házimozit kis lakásokba ajánljuk olyanoknak, akik fittyet hánynak a 3D-re meg a FULL HD-re (vagy ez utóbbit USB-n keresztül megoldják külső vinyóról). Ugyanakkor éppen ezért is ajánljunk egy alapos piackutatást a vásárlás előtt annak érdekében, hogy adott esetben amennyiben van még plusz 20.000 Ft-unk, meggondoljuk egy komolyabb 5.1-es, Blu-ray-es rendszerbe való beruházás lehetőségét.Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés