Connect with us

technokrata

Képéhes processzort tesztelünk

egyéb kütyük

Képéhes processzort tesztelünk

Érdemes Magyarországon magas szintű mérnöki fejlesztő- és kutatómunkát végezni.

Az IBM magyar egyetemekkel és főiskolákkal együttműködve életre hívta budapesti Cell kompetenciaközpontját. Ez a nyílt szakmai szervezet lehetőséget nyújt a felhalmozott elméleti tudás és gyakorlati tapasztalat kamatoztatására a Cell processzorral kapcsolatos területeken. A központ létrehozását az tette lehetővé, hogy az IBM Böblingen Laboratórium 2002 óta folytat kutatási és fejlesztési projekteket Magyarországon az IBM Global Procurement Services Group (IBM GPSG) közreműködésével, amely a kompetenciaközpont létrehozását kezdeményezte. „A magyar mérnökök szaktudása, kreatív és innovatív gondolkodásmódja már sokszor bebizonyította, hogy érdemes Magyarországon magas szintű mérnöki fejlesztő- és kutatómunkát végezni” – mondta Dr. Kócza Gábor, az IBM GPSG projektmenedzsere.

A nyílt kompetenciaközponthoz kapcsolódva a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara és az IBM Böblingen Laboratórium együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében az intézmény részt vesz a Cell Broadband Engine (Cell/B.E.) processzorral kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységben. A Budapesti Műszaki Főiskola a Neumann János Informatikai Karán felhalmozódott tudást és rendelkezésre álló erőforrásokat a modern, többmagos processzorokon alapuló rendszerek fejlesztésére összpontosítja.

A Budapesti Műszaki Főiskola és az IBM együttműködése már korábban megkezdődött ezen a területen, a Kar 2007-es tanév őszi szemeszterében egy „Többmagos processzorok” kurzus keretében megismertette a BSc hallgatókat a Cell Broadband Engine architektúrájával, programozásával és alkalmazási lehetőségeivel. A Budapesti Műszaki Főiskola oktatói az IBM Global Technology Solutions szakértőivel együttműködve a Semmelweis Egyetem sejtanalitikai laborjának kutatásait is támogatták, amely hisztológiai, citológiai és fluoreszcens tárgy-lemez-adatok digitalizálását tűzte ki célul a kiemelkedő teljesítményű Cell Broadband Engine felhasználásával.

A most bejelentett megállapodás már nem a Cell Broadband Engine alkalmazásával, hanem elsődlegesen magának az architektúrának a továbbfejlesztésével kapcsolatos. A Budapesti Műszaki Főiskola csapata Dr. Sima Dezső egyetemi tanár, a Neumann János Informatikai Kar alapító főigazgatójának vezetésével a korszerű számítógép-architektúrák területén megszerzett tudását felhasználva elemezni fogja a többmagos processzorokon alapuló rendszerek architektúrájának tervezési terét és a fontosabb többmagos architektúra típusok teljesítmény-potenciálját. „A Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar egyedülálló lehetőséghez jutott, a megállapodás révén együttműködünk a világhírű böblingeni kutatóközponttal és betekintést nyerhetünk a Cell Broadband Engine jövőbe mutató fejlesztésébe is” – mondta el Dr. Sima Dezső.

„Az IBM számára kiemelt jelentőségű a felsőoktatási intézményekkel történő együttműködés: nemcsak szakembereink utánpótlását biztosítjuk így, de a projektjeinkbe bekapcsolódó hallgatók és oktatók közreműködésével megsokszorozzuk a rendelkezésünkre álló szellemi erőforrásokat és növeljük innovációs képességünket” – hangsúlyozta Dr. Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója.

„Dr. Sima Dezső és csapata világszerte elismert a korszerű számítógép-architektúrák tervezése terén, ezért döntöttünk úgy, hogy együttműködünk a Budapesti Műszaki Főiskolával. A Budapesti Műszaki Főiskolán kifejlesztett tervezésitér-elemzés nagyon jó alapul szolgál a fejlesztések fő vonalait megjelenítő architektúra típusok összehasonlító vizsgálatához” – összegezte Dr. Peter Altevogt, az IBM böblingeni kutatólaboratóriumának projektvezetője.

Az IBM, a Sony csoport és a Toshiba által közösen fejlesztett Cell/B.E. processzort különösen számításigényes alkalmazásokra hegyezték ki, többek között multimédia-eszközökhöz, virtuális világok megjelenítéséhez, valós idejű videocsevegéshez, interaktív tévéműsorokhoz, valamint egyéb, „képéhes” feldolgozási környezetekhez. A Cell/B.E. processzor olyan termékekben van jelen például, mint a Sony PS3 játékkonzolja, vagy az IBM BladeCenter QS21 típusú szervere.Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone
drón

Dotkom

Bonyolódik a drónpilóták helyzete

2021. január 8. péntek
seo

Műszaki Magazin