Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ha szuperszámítógép, akkor Linux

Laptop

Ha szuperszámítógép, akkor Linux

A TOP500 listán szereplő szuperszámítógépek majdnem 90 százalékán Linux fut.

A Linux a szuperszámítógépek legfontosabb operációs rendszere – derül ki az 500 legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép listájából. A Linux futtatása költséghatékonyabb, kiválóan skálázható, emellett biztonságos, a teljesítményének köszönhetően pedig ideális a nagyteljesítményű számítógépes rendszerek (HPC) futtatásához.

A legújabb 500-as toplista újfent bizonyítja, hogy a Linux uralja a HPC rendszerek piacát – a legjobb 500 rendszer majdnem 90 százaléka Linuxon fut. A linuxos rendszerek közül 391 esetében nem határozták meg a futtatott verzió típusát. A megadott változatok közül 62 a Novell SUSE Linux Enterprise rendszerének valamely változatát futtatja (különböző variációkat, többek között a UNICOS/lc és a CNL rendszereket is). A Red Hat-hoz kötődő megoldások (például a CentOS) szerepelnek a lista második helyén, 16 rendszeren futtatva.

A legfrissebb lista szerint a világ leggyorsabb szuperszámítógépe a Jaguar XT5 – amelyet a Seattle-i székhelyű Cray épített – szintén a Novell SUSE Linux Enterprise egyik verzióját futtatja. Az Egyesült Államokban működtetett, az Energiaügyi Minisztériumhoz tartozó Jaguart különböző környezeti, kémiai és anyagtudományi, nukleáris, asztrofizikai és részecskefizikai szimulációk és számítások elvégzésére használják.

A Jaguar 2,3 petaflopos elméleti csúcsteljesítménye gyakorlatilag félresöpörte versenytársait: egy petaflop/mp egy kvadrillió számítást jelent egy másodperc alatt. A második helyezett IBM Roadrunner ehhez képest csupán 1,3 petaflop teljesítményre képes. A Jaguar összes számítógépes csomópontja a Novell SUSE Linux Enterprise Server valamely verzióját futtatja. A szolgáltatási csomópontokon a kisméretű, testre szabott SUSE Linux Enterprise Server 10 rendszert használják, illetve a Compute Node Linux (CNL) rendszert, ami a SUSE Linux Enterprise egy, a Cray vállalat által továbbfejlesztett és áthangolt Linux kernellel működő verziója.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés