Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem elég jó az iPad 2?

Laptop

Nem elég jó az iPad 2?

Forradalomról szó sincsen.

Hat napja mutatkozott be az iPad 2, melyet a betegszabadságon levő Steve Jobs maga mutatott be. Az új táblagép tehát érezhetően fontos az Apple-nek, mégis, közel sem lett olyan nagy durranás, mint elődje – hiába a nagyobb teljesítmény, vékonyabb kialakítás és változatlan ár.

ipad steve jobs

A második generációs tablet egyértelműen kompromisszumokra épül. Először is, a vállalat – akárcsak az elődöt – áron alul adja. Attól azért nem kell tartani, hogy veszteséges az értékesítés, mert erről szó sincsen, de az Apple nem tud olyan magas profitszintet elérni vele, mint egyéb termékein. Teszi mindezt abból a célból, hogy piacot harcolhasson ki magának, illetve a már megszerzett rajongókat megtartsa. Így elsikkadt a funkcióbővítés, annak ellenére, hogy például megkapta az elő- és hátlapi kameráját a készülék (azok teljesítménye azonban elmaradt a várttól).

Továbbra sem rendelkezik nagyfelbontású videók megjelenítésére képes kijelzővel. Ez nem csak a HD-s videók lejátszását tenné szebbé, de a részletgazdagabb megjelenítés az alkalmazásokat is szemnek kedvesebbé varázsolná. Erre valószínűleg várni kell az iPad 3 megjelenéséig, ahogy az SD kártya olvasó integrálására is. Nem látták el 4G/LTE támogatással sem, szemben a Motorola Xoom tabletjével (igaz, ez is csak utólag lesz képes erre). Itthon ez nem is olyan nagy probléma, de az USA-ban élő felhasználók bizonyára örültek volna ennek a lehetőségnek – ami azonban áldozatul esett a profitszint fenntartásának.

Ami viszont ennél is érthetetlenebb: miért maradt ki az USB támogatása? Az, hogy nem jelent meg a 3.0-s univerzális soros busz, még érthető is, hiszen ehhez egy további chipre lenne szükség, ami árnövelő tényező. Ugyanakkor a széles körben elterjedt 2.0-s változat implementálása semmilyen problémát nem okozott volna.

De nem lett tökéletes szoftveres tekintetben sem. Ugyan támogatja több program egyidejű futtatását, ám ez mégsem „igazi” multitasking. Hiába a kétmagos ARM alapokon nyugvó A5 SoC teljesítménye, az iOS 4.3 még csiszolásra szorul. És hiányzik belőle az Adobe Flash is, igaz, ehhez minden Apple készüléket birtoklónak hozzá kell szoknia, hiszen a vállalat száműzte termékeiből a webes médiamegjelenítéssel foglalkozó kodeket.

A fentiek miatt az igazán elvakult, és vastag pénztárcával rendelkező rajongókon kívül nem fog magának új vevőket találni az Apple az első generációs készüléket birtoklók táborából. Ettől még persze egyáltalán nem rossz az iPad 2, erről szó sincs, de hogy nem forradalmi termékről van szó (szemben elődjével), az tény. Igaz, a cég első tabletje nagyon magasra tette a lécet, amit az utód nem tudott átugrani. Majd talán a harmadik generáció.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés