Connect with us

Hirdetés

technokrata

A táblagépek mindent visznek?

Laptop

A táblagépek mindent visznek?

Visszaszorulóban az iPad, előtörnek az androidos készülékek, extraalacsony fogyasztású AMD platform – tablet híreink.

Habár hazai szemszögből nézve vadonatúj jelenségről van szó (és az Egyesült Államokban is csak alig egy éves a piac), nem lehet figyelmen kívül hagyni azt az óriási lendületet, amivel ezek a kis gépek hódító útjukra indultak. A Lenovo nemrég közzétett becslése szerint már idén a PC piac 10-15 százalékát fogják kitenni a tabletek, és az a gyártó, aki nem tud ebben a szegmensben helyt állni, olyan lemaradást hoz össze magának, hogy abból többé nem fog tudni kilábalni.

Nem csak a Lenovo bizakodó, több piaci elemző is 50-51 millió eladott táblagépet vár 2011-re. Ez egy elég durva szám, hiszen a Gartner becslése szerint tavaly összesen 351 millió PC-t szállítottak le (és ezzel 13,8 százalékos éves szintű emelkedést produkáltak) a gyártók. Ha ez a növekedési ütem fennmarad, akkor idén meg fogja közelíteni a 400 milliót az eladott PC-k darabszáma, vagyis a Lenovo becslése ugyan optimista, de egyáltalán nem valóságtól elrugaszkodott.

A 2010-es eredményekhez főként az Apple, illetve kisebb részben a Samsung járult hozzá. Utóbbi általunk is tesztelt Galaxy Tab eszközéből összesen 2 millió darab fogyott az októberi bemutatkozás óta (ugyanezen időszak alatt 7,3 millió készüléktől „szabadult meg” Steve Jobs cége). 500 ezer Európában talált gazdára, 350 ezret Észak-Amerikában értékesítettek, 330 ezerre pedig Ázsiára jutott vevő. A többi dél-koreai tablet szerte a világon olyan helyeken került értékesítésre, mint Latin-Amerika és Oroszország (jelenleg 94 ország 200 mobilszolgáltatója tartja kínálatában a Galaxy Tabot).

Samsung-Galaxy-Tab

Samsung Galaxy Tab – felpörgő eladások

Többek között a koreaiaknak is köszönhető, hogy a Google nagyon gyorsan megvetette ebben a szegmensben is a lábát: a tavalyi utolsó negyedévben eladott tabletek 22 százalékán futott Android. A Stategy Analytics adatai szerint egyébként ebben az időszakban összesen 9,7 millió példány talált gazdára, vagyis a fenti számokat összeadva megállapítható, hogy az Apple és a Samsung eladásai mellett a többi gyártó csak marginális szerepet játszott a piacon. A piackutató becslése szerint idén tovább folytatódik a trend, és az Apple 75 százalék közeli részesedése még jelentős esés előtt áll, ahogy a kisebb-nagyobb rivális gyártók belépnek a piacra. Utóbbiak ugyanis elsősorban Android alapú készülékekkel terveznek hódítani, ami különösen annak tükrében nem meglepő, hogy a Google hamarosan hivatalosan is útjának indítja operációs rendszerének 3.0-s, Honeycomb névre keresztelt változatát, melyet kifejezetten a tabletekre optimalizált.

Érthető tehát, hogy miért nem akar senki sem kimaradni a tablet-bizniszből. Többek között az AMD is előrukkolt saját megoldásaival: nemrég jelentette be táblagépekbe szánt Ontario APU-jának (accelerated processing unit, vagyis grafikus magot is tartalmazó processzor) módosított változatát. Az 1 GHz-en működő AMD C-350 mindössze 5 wattot fogyaszt, azaz nagyon kevés energiát igényel, ami jótékony hatással van az ezt használó készülékek akkumulátoros üzemidejére. A lapka elsőként az Acer 5745G hibrid készülékében jelenik meg (még ebben a negyedévben), mely egy netbook/tablet ötvözet.

AMD-Fusion-APU

AMD Fusion APU – már tabletekhez is

A gyártók java egyébként valamilyen ARM processzort alkalmaz, a CPU-piac hagyományos résztvevői az első körből bizony kiszorultak. Ezt agresszív fejlesztési tempóval próbálják ellentételezni: az Advanced Micro Devices például jövőre már 28 nanométeres gyártási eljárással készülő APU-t tervez a tabletekbe telepíteni. A Wichita kódnevű chip még kevesebb energiával beéri majd, mint a mostani Fusion processzorok, az Ontario és a Zacate. Eközben az Intel a Sandy Bridge-dzsel kísérletezik, igaz, ezt a folyamatot nem várt gyártási hiba késlelteti.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés