Connect with us

Hirdetés

technokrata

Milliárdos veszteség az új Intel processzoron

Laptop

Milliárdos veszteség az új Intel processzoron

A már eladott termékek jelentős részét kénytelen visszahívni a chipgyártó gigász.

A múlt hónapban indult hódító útjára az Intel vadonatúj processzora, mely a Sandy Bridge kódnév alatt került forgalomba. Nagy reményeket fűzött a vállalat a lapkához a netbookok, tabletek és okostelefonok által szorongatott PC piacon, és úgy tűnt, minden rendben is lesz. A CPU a jelentős újításoknak (ezekről bővebben itt) köszönhetően impozáns teljesítményt mutatott, mérsékelt fogyasztás mellett. Az elmúlt néhány hétben azonban kiderült: valami mégsincs rendben.

Tegnap hivatalosan is elismerte a vállalat, hogy korábban Cougar Pointra keresztelt chipkészlete gyártási hibás lett, és ezt csak utólag fedezték fel. A hiba sajnos szoftveres frissítéssel nem orvosolható, ezért várhatóan elkerülhetetlen a termékek visszahívása. Melyekből nincs kevés (a tavalyi év utolsó negyedévét követően már 100 ezret szállítottak le a defektes változatokból), hiszen az elektronikai óriás gőzerővel kezdte meg értékesítésüket. A vállalat saját becslése szerint alsóhangon is 700 millió dollárba kerül az eset elsimítása, és csak áprilisra várja a helyzet normalizálódását, vagyis ekkorra fognak ismét normál mennyiségben legördülni Sandy Bridge chipkészletek a futószalagról.

Intel-sandy-bridge-chipsets

Nincs adatvesztés!
A hiba a Cougar Point chipek SATA eszközökkel való kommunikációja során jelentkezik. Nem jár adatvesztéssel a jelenség, állítja az Intel, „csupán” annyi történik, hogy a chipkészlet elveszti a kapcsolatot a merevlemezekkel és optikai meghajtókkal. Vélhetően a való életben viszonylag ritkán jelentkezik a probléma, mert a chipgyártó óriás szerint saját és az OEM-ek által használt hibatesztelés során sem bukott ki a jelenség, azt csak később fedezték fel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés