Connect with us

technokrata

Laptop

Új Geforce-ok

Nagyobb teljesítmény, halkabb hűtés, kisebb melegedés.

Lerántotta a leplet újgenerációs videokártyái közül a másodikról is az Nvidia: a GF110 grafikus processzorra alapuló videovezérlő keresztségben a Geforce GTX 570 elnevezést kapta. Az első gyors tesztek szerint a kártya az előző generáció zászlóshajója, a GTX 480-as teljesítményét „hozza”, miközben ahhoz képest csökkent a fogyasztása, illetve halkabbá vált a hűtése.

A GTX 570-es már a második a sorban; a korábban debütált 580-as alá skálázódik mind árban, mind teljesítményben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 512 helyett „csak” 480 stream processzort kapott, illetve 60 textúrázó, 40 renderelő egységet és 15 tesszalációs motort. 320 bites memóriavezérlővel, 640 KB-nyi egyesített L2 cache-sel rendelkezik. Maga a chip 732 MHz-es órajelen működik, miközben a stream magok értelemszerűen ennek dupláján, 1464 MHz-en. Az Nvidia ajánlása szerint a videokártyákra szerelt több mint 1 GB-nyi (1280 MB) GDDR5 memóriák órajele 3008 MHz.

Nvidia_GeForce_GTX_570

Természetesen minden modern, az Nvidia által is támogatott megjelenítési eljárással megbirkózik, ideértve a fizikai gyorsítást biztosító PhysX támogatását az arra képes játékokban, illetve a vállalat saját, 3D Vision sztereoszkópikus technológiáját. Az új kártyák SLI-képesek, emellett úgynevezett párakamrás (vapor chamber) hűtőrendszert kaptak. Ez hatékonyabban hűti le a 85 Celsius fok közelébe is felmelegedő GPU-t, ami nem csak hűvösebb lapkafelületet eredményez, de halkabb hűtést is.

Az első kártyák már meg is jelentek a piacon, többek között az Asustek Computer, az EVGA, a Gainward, a Gigabyte, az Innovision 3D, a Leatek, az MSI és a Zotac kínálatában, 350 dolláros indulóáron. Ez átszámítva nagyjából 75 ezer forint. Lenne, ha itthon nem jönnének még rá egyéb járulékos terhek (például az ÁFA), így várhatóan a hazai boltokban 100 ezer forint körüli áron kerülnek majd a forgalomba.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin