Connect with us

technokrata

Kinyírják a régi monitorokat

Laptop

Kinyírják a régi monitorokat

A gyártók összefogása miatt használhatatlanná válnak a régebbi kijelzők.

A világ két legnagyobb, grafikus vezérlőket gyártó vállalata összefogott az olyan digitális interfészek, mint a DisplayPort vagy a HDMI, adoptálásának felgyorsítása érdekében. A piac oroszlánrészét birtokló cégek kezdeményezése azt jelenti, hogy a jövőben egyre kevesebb, analóg (D-Sub) és DVI csatolóval rendelkező grafikus megoldás jelenne meg – sőt, négy év múlva teljesen meg is szűnik támogatásuk. Ez gyakorlatilag a két szabvány kihalásával jár, ami pedig azzal, hogy a régebbi, még nem DP és/vagy HDMI képes monitorok akkor is használhatatlanok lesznek, ha egyébként még hibátlanul működnek. Egyetlen menekülő útvonal marad: olyan átalakítót kell vásárolni, melynek egyik oldala be tudja fogadni az elavult csatlakozót, másik végén pedig a fent említett digitális szabványokkal kompatibilis port található.

HDMI-DVI_D-Sub csatlakozo

Egymás közt – a következő csatlakozást már lekésik?

Tegnap jelentette be digitális csatlakozók masszív elterjesztésére irányuló szándékait az Intel és az AMD. Érvelésük szerint az analóg technika felett eljárt az idő, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy az új kijelzők jelentős része csak alacsonyfogyasztású HDMI és/vagy DisplayPort támogatással érkezik. Nem különb a helyzet a grafikus kártyák esetében sem: az AMD Radeonjai és az Nvidia Geforce-ai a DVI mellett legalább egy, fent említett digitális csatlakozótípust is támogatnak. Az Intel integrált megoldásai pedig az alaplapi kimenetek tekintetében alkalmazkodnak a digitális interfész érához.

Míg a HDMI a számítógépek szórakoztatóelektronikai kijelzőkkel és lejátszókkal való csatlakozására szolgál, addig a DisplayPort a PC-hez közvetlenül csatlakoztatandó megjelenítőkkel (monitorok, projektorok stb.) hivatott együttműködni. A két chipfejlesztő óriásvállalat szerint az évtized közepére ez a két szabvány minden más, hasonló funkciójú interfészt kiszorít a PC-kből. Hacsak a Rambus bele nem köp a levesbe: utóbbi vállalat jelenleg is össztűz alatt tartja a DisplayPort technológiát, azt állítva, hogy annak létrehozásához jogtalanul használtak fel Rambus szabadalmakat.

Még az ősidőkből
Habár a DVI sem „mai gyerek”, a D-Sub igazi őskövületnek számít. Több mint 20 éve biztosít kapcsolatot a PC és a monitor között, így igencsak eljárt felette az idő. Az újabb, digitális interfészek ugyanis nem csak kompaktabb kialakításúak, hanem nagyobb felbontású és színmélységű képi átvitelre képesek. Az alacsonyabb fogyasztással és a kétirányú kommunikáció támogatásával pedig egyértelmű előnyük van a két évtizedes technológiával szemben.

Az AMD és az Intel együttesen az új grafikus vezérlők 77 százalékát adta 2010 harmadik negyedévében. Ha mindkét vállalat megteszi a szükséges lépéseket 2013-ban (ekkora ígérték az elavult csatlakozók kivezetésének megkezdését), akkor az általuk megjelölt 2015-ös év végére nem marad olyan termék kínálatukban, amely még támogatná a D-Sub vagy DVI portokat. Mivel a piac több mint háromnegyedét tartják a kezükben, ezzel a döntéssel gyakorlatilag kivégzik az elavult csatlakozókat. Addigra azonban már nem is lehet majd újonnan olyan monitort venni, ami ne felelne meg a modern kor követelményeinek: többek között a PC-s kijelzők piacán vezető Samsung és LG szintén erősen elkötelezett a váltás mellett.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin