Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legdurvább Nvidia videokártya

Laptop

A legdurvább Nvidia videokártya

Brutális teljesítmény, mérsékeltebb fogyasztás mellett.

Az AMD Radeon grafikus vezérlők mindent elsöprő sikerének árnyékában kellett valamivel előrukkolnia végre az Nvidiának. A Radeon 6800-as család megjelenésével kénytelen volt árat csökkenteni a középkategóriás szegmensben a vállalat, ám ez csak tűzoltásnak tekinthető. Igazi előrelépést a most bejelentett GF110 grafikus processzor jelent, melyet a minap engedett el pórázáról az Nvidia. Egyszerre több legyet üthet vele a gyártó, mivel a nagyobb teljesítmény mellett sikerült csökkenteni a fogyasztást, és ezzel a hűtéssel kapcsolatos zajproblémákra is gyógyírt adhat.

Lássuk picit közelebbről, mit tud a GF100-as finomított, átgondolt változata. A Geforce GTX 580 videokártyák alapját képező GPU 512 darab stream processzorral, 64 darab továbbfejlesztett lebegőpontos szűrőteljesítményt nyújtó textúrázó és 48 renderelő egységgel, 16 tesszalációs motorral rendelkezik. Ezt egy 384 bites memóriavezérlő és 768 KB-nyi egyesített másodszintű gyorsítótár egészíti ki. Maga a lapka 772 MHz-en fut, a streaming magok ennek dupláján, 1544 MHz-es órajelen dolgoznak. Az Nvidia partnerekhez intézett javaslata szerint a mellé pakolt 1,5 GB-os GDDR5 memóriát 4008 MHz-re kell belőni.

Gigabyte Geforce GTX 5800

Nem pusztán számok tekintetében ért el teljesítménynövekedést a vállalat, hanem újratervezte a textúrázó egységeket, amik így kétszer nagyobb tempóra képesek, hogy csak egy példát említsünk. Mindemellett sikerült mérsékelni az előző változat nagy rákfenéjét, a fogyasztást is. Ezt a tranzisztorszintű módosításoknak köszönheti az Nvidia: alacsonyabb szivárgási áramú kapuk és kisebb késleltetés-érzékeny áramkörök alkalmazásával nem csak, hogy kevesebbet eszik az új GPU, de nagyobb órajelen is hajtható. Például a nem használt blokkok akár teljes mértékben kikapcsolhatók a lapkán, ami érezhetően csökkeni a készenléti (idle) módban mért fogyasztást.

Hozzányúltak a hűtési rendszerhez is. A referenciamegoldás elődjénél fejlettebb hőkamrás kialakításra alapul, ami hatékonyabb hűtést eredményez. Ez a hatékonyság pedig azt jelenti, hogy kevésbé kell pörgetni a ventilátort, ami így egyben csökkenti a rendszer zajosságát is. Maga a lapka egyébként ugyanazzal a 40 nanométeres gyártási eljárással készül, mint az előd.

A gyorsabb, halkabb és hűvösebb GPU-t alkalmazó, PhysX/Nvidia 3D Vision/SLI technológiákat támogató Geforce GTX 580 javasolt fogyasztói ára 500 dollár.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés