Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel: áram helyett fény

Laptop

Intel: áram helyett fény

A fotonok leválthatják az elektronokat.

Az új technológiára épülő olcsó, nagy sebességű optikai kommunikációs megoldások lehetővé teszik a számítógépgyártók számára, hogy teljesen újragondolják a hagyományos rendszerfelépítést, a netbookoktól kezdve a szuperszámítógépekig. A szerverfarmokat vagy adatközpontokat üzemeltető cégek például megszüntethetik a teljesítmény szűk keresztmetszeteit, miközben csökkenthetik üzemeltetési költségeiket a kisebb helyigényen, energiafogyasztáson keresztül azáltal, hogy rengeteg kábelt válthatnak ki egyetlen üvegszállal.
 

Az Intel bejelentése szerint forradalminak nevezhető előrelépést ért el abban a kutatásban, amely azt célozza, hogy fénysugarakkal lehessen kiváltani az elektronokat magukban a számítógépekben és a számítógépek között mozgó adatok szállításában is. A kutatók elkészítettek egy prototípust, amellyel a világ első, integrált lézereket használó, teljesen szilíciumalapú optikai adatkapcsolatát hozták létre. A kísérleti chipek közti átviteli sebesség eléri az ötven gigabites sebességet, vagyis több mint hat gigabájtot mozgat másodpercenként egyetlen vékony üvegszálon. Ez jóval gyorsabb, mint a jelenlegi rézalapú technológiák és azoknál sokkal nagyobb távolságokat is képes áthidalni.

A mai számítógépek egyes alkatrészei rézvezetékekkel kapcsolódnak egymáshoz. Az adat továbbításához használt elektromos jel a vezetékben viszonylag gyorsan gyengül, ami arra kényszeríti a mérnököket, hogy a processzort, memóriát és más komponenseket minél közelebb, néhány centiméterre helyezzék el egymástól. A most bejelentett kutatási eredmény egy újabb lépés abban az irányban, hogy ezeket a fémalapú összeköttetéseket rendkívül vékony és könnyű optikai üvegszálakkal váltsák ki, amelyek sokkal nagyobb távolságra képesek hatékonyan elszállítani az adatokat. Ez radikálisan megváltoztatja a jövő számítógépeinek tervezését és az adatközpontok felépítését – olvasható a chipgyártó közleményében.

“A világ első ötven gigabit sebességű, integrált hibrid szilíciumlézereket használó optikai kapcsolatának elérése jelentős állomás hosszú távú elképzeléseinkben, ami a kommunikáció üvegszálra ültetését, valamint a nagy sávszélességű, olcsó optikai kommunikáció biztosítását tűzte ki pc-k, szerverek és szórakoztatóelektronikai eszközök számára egyaránt” – fogalmazott Justin Rattner, az Intel műszaki vezérigazgatója.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés