Connect with us

Hirdetés

technokrata

A jövő számítógépeiben a fénysugarak felválthatják az elektronikus jeleket

Laptop

A jövő számítógépeiben a fénysugarak felválthatják az elektronikus jeleket

Az Intel integrált lézerekkel létrehozta a világ első teljesen szilícium-alapú optikai kapcsolatát.

Az Intel fontos előrelépést jelentett be abban a kutatásban, amely azt célozza, hogy fénysugarakkal lehessen kiváltani az elektronokat a számítógépekben és azok között mozgó adatok szállításában. A vállalat kifejlesztett egy kutatási prototípust, amely a világ első, integrált lézereket használó, teljesen szilícium-alapú optikai adatkapcsolata. A bemutatott chipek közti átviteli sebesség eléri az 50 Gbps sebességet, vagyis több mint 6 gigabájtot mozgat másodpercenként, mindezt egyetlen vékony üvegszálon. Ez jóval gyorsabb, mint a jelenlegi rézalapú technológiák, és azoknál sokkal nagyobb távolságokat is képes áthidalni.

A mai számítógépek egyes alkatrészei rézalapú vezetékeken vagy alaplapi huzalokon kapcsolódnak egymáshoz. Az adat továbbításához használt elektromos jel gyengülésével, amelyet az olyan fémek használata okoz, mint amilyen a réz is, ezeknek a vezetékeknek erősen korlátozott a hosszuk. Ez meghatározza a számítógépek tervezését is, arra kényszerítve a mérnököket, hogy a processzort, memóriát és más komponenseket minél közelebb, néhány centiméterre helyezzenek el egymástól.

A most bejelentett kutatási eredmény egy újabb lépés abban az irányban, hogy ezeket a fémalapú összeköttetéseket rendkívül vékony és könnyű optikai üvegszálakkal váltsák ki, amelyek sokkal nagyobb távolságra képesek hatékonyan elszállítani az adatokat. Ez radikálisan megváltoztatja majd a jövő számítógépeinek tervezését, és az adatközpontok felépítését.

„A világ első 50 Gbps sebességű, integrált hibrid szilícium lézereket használó szilícium optikai kapcsolatának elérése egy jelentős állomást jelöl a hosszú távú elképzeléseinkben, amely az optikai kommunikáció szilíciumra ültetését, valamint a nagy sávszélességű, olcsó optikai kommunikáció biztosítását tűzte ki PC-k, szerverek és szórakoztatóelektronikai eszközök számára egyaránt.” – fogalmazott Justin Rattner, az Intel műszaki vezérigazgatója, és az Intel Labs vezetője.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés