Connect with us

Hirdetés

technokrata

Grafikus mag a CPU-ban – tovább késik

Laptop

Grafikus mag a CPU-ban – tovább késik

Már majdnem a küszöbön állt volna a megjelenés, de gyártástechnológiai problémák miatt el kellett csúsztatni az AMD futurisztikus processzorának debütálását.

 

Fuzionáló lapkák
A Llano négy darab, az AMD által jelenleg is használt mikroarchitektúrára alapuló x86-os maggal fog rendelkezni, melyek mindegyike 9,69 mm2 lapkafelülettel bír (másodszintű gyorsítótár nélkül). Ez kicsivel több mint 35 millió tranzisztort (továbbra is L2 cache nélkül) illetve 2,5-25 wattos fogyasztást jelent, valamint 0,8-1,3 voltos üzemi feszültség alkalmazását. Az APU-k csúcsórajele 3 GHz fölé fog skálázódni. Utóbbi két érték dinamikusan (és főleg: magonként) változik, a terhelés függvényében, így akkor is a maximumot nyújthatja az AMD processzora, ha egy program nem képes kihasználni több mag erejét.

A PC-k hőskorában nem kellett külön grafikus gyorsító: a CPU-k maguk végeztek minden számítást. A 90-es évek elején azonban megjelentek a grafikát egyre nagyobb mértékben kihasználó alkalmazások az „IBM-kompatibilis” gépeken is, így a vásárlóknak meg kellett ismerkedniük a videokártya fogalmával. Napjainkban pont egy ellentétes folyamat készül lezajlani.

Az AMD és az Intel tavaly egyaránt bejelentette CPU-ba integrált GPU-s megoldásait, vagyis olyan központi vezérlőegységeket, melyek integrált grafikus maggal is rendelkeznek. Ezzel kvázi szükségtelenné teszik az alaplapokra integrált grafikus vezérlőket, hiszen alapszintű teljesítményre már megfelelőek ezek a modulok is. Míg azonban az Intel Core i családjának egyes tagjaival sebtiben piacra is lépett ezekkel a termékekkel (igaz, teljes integráltság helyett csupán annyi történt, hogy az elektronikai óriás „egybetokozta” a GPU-t a processzormagokkal), addig az AMD az „igazi” integrált grafikus magot tartalmazó CPU (illetve a vállalat terminológiáját használva APU – accelerated processing unit) létrehozását tűzte ki célul.

Ez lenne a Fusion kódnévre keresztelt lapka, melynek megjelenését azonban most ismét el kellett halasztani a vállalatnak. Kényszerből: az AMD-nek ugyanis gondja akadt a 32 nanométeres gyártási eljárással, emiatt két hónappal később érkezhetnek meg az első, Llano típusjelzésű processzorok. Dirk Meyer, az Advanced Micro Devices vezérigazgatója nemrég egy gazdasági elemzőkkel folytatott beszélgetés során közölte, hogy az APU-k a jövő év első felében kerülhetnek piaca. Így immár biztos, hogy a karácsonyi szezonra nem kerülhetnek boltokba az első, Fusionnel szerelt PC-k.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés