Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tovább él az olcsó Celeron processzor

Laptop

Tovább él az olcsó Celeron processzor

Hivatalos megerősítést nyert: jön a kevesebbet fogyasztó, új, olcsó CPU.

Közel egy hete írtunk a Celeron „hamarosan bekövetkező” haláláról. Az Intel olcsó processzora ugyanis már két éve nem újult meg, miközben teljesítményszintjét lassan elérik az elsősorban hordozható számítógépekbe szánt Atom processzorok. Logikus következtetésnek tűnt tehát, hogy a CPU család hamarosan az IT-történelemkönyvek lapjaira vonul vissza. Az Intel azonban nemrég hivatalosan cáfolta, hogy kivezetné a Celeront a piacról.

Celeron napjainkban
A ma kapható példányok 45 nm-es Wolfdale 1M és 32 nm-es Conroe-L designra alapulnak – az előbbi négy, utóbbi két éves architektúrát jelöl. 2010 második negyedévében az összes, inteles asztali CPU között mindössze 6 százalékos részesedést értek el, miközben erre a negyedévre 5, a negyedikre pedig 4 százalékot jósolnak.

Maga Paul Otellini, a vállalat vezérigazgatója közölte egy gazdasági elemzőkkel folytatott beszélgetés során, hogy a 32 nanométeres gyártási technológiával és az új mikroarchitektúrával az idei év végéig vagy 2010 elejéig várnak, és csak ekkor kaphatja meg ezeket a képességeket a Celeron. De meg fogja kapni, azaz az Intelnek még tervei vannak a processzorcsaláddal, annak folyamatosan csökkenő részesedése ellenére.

Kézenfekvő a válasz, miért nem készült eddig ezen a csíkszélességen Celeron: a vállalat nagyobb számítási teljesítményt mutató lapkái iránt is óriási a kereslet, alig győzik kielégíteni az igényeket; miért terhelnék hát túl a gyártósorokat az olcsó processzorokkal? Jelenleg főként a Core i család tagjai gördülnek le a 32 nm-es technológiát alkalmazó futószalagokról, és bár akad egy Pentium chip is, ami ugyanezen eljárással készül, de ennek termelését csak nemrég indította el az Intel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés