Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége az olcsó videokártyák korszakának?

Smart home

Vége az olcsó videokártyák korszakának?

A processzorba integrált grafikus vezérlők megjelenésével kihalhatnak a belépőszintű videokártyák? AMD-Ati vélemény.

IGP, azaz integrált grafikus processzor – év(tized)ek óta ismert fogalom. Ezek a lapkák már jó ideje domborítanak az alaplapi chipkészletben, igaz, csak belépőszintű teljesítményt nyújtva. Az AMD tulajdonában levő Ati éppen ezért nem hiszi, hogy ha a GPU átkerül a CPU-ba, akkor az kinyírná az olcsó, de különálló videovezérlők piacát. „Továbbra is rendelkezünk belépőszintű grafikus kártyákkal, mivel még mindig értéket képviselnek a végfelhasználó számára.” – nyilatkozta Shaila Bansal, az AMD mainstream grafikus részlegének vezető termékmenedzsere, aki leszögezte, hogy a helyzet nem fog megváltozni a Fusion Llano megjelenésével sem.

amd-fusion-llano.jpgA Fusion az AMD grafikus magot is magába foglaló új processzorcsaládja, melynek első példányai Llano kódnév alatt a jövő év elején debütálnak. Ezek a lapkák maximum négy, Phenom II kategóriájú processzormagot tartalmaznak, illetve egy, az Ati Radeon HD 5000 sorozatába tartozó grafikus magot, mely 480 stream processzorra alapul. Ez a teljesítmény picit meg is haladja a ma kapható value Ati videokártyák teljesítményét. A Llano debütálására tehát az AMD-nek muszáj lesz kicsit emelnie a belépőszintű videovezérlőiből kifacsarható erőt, vagy akár meg is állhat ezeknek a termékeknek az értékesítése.

Ez egyben előre is jelzi a jövőt, ami áldásos hatással lehet a játszani vágyók pénztárcájára. A legolcsóbb videokártyák teljesítménye általánosan nőni fog, ellenkező esetben a processzorba integrált grafikus magok kinyírják a piacot. Ennek ellenére az AMD továbbra is piacon kívánja tartani például az Ati Radeon HD 5450-es, Cedar platformot, mely nagyjából egy szinten van a Llano várt grafikus teljesítményével.

A vállalat vélhetően az elavult rendszereket frissíteni vágyó felhasználóknak kedvez döntésével, hiszen nyilvánvaló, hogy még a Cedar is jóval nagyobb teljesítményre képes, mint a néhány évvel ezelőtti integrált grafikus megoldások. Aki pedig ez utóbbival rendelkezik PC-jében, az anélkül frissíthet, hogy ehhez új processzort kellene vásárolnia. Új processzor esetében ugyanis új alaplap is kell, no és természetesen új memória – vagyis elszabadul a „költségvetési-pokol”.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés