Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsó SSD az Inteltől (is)

Laptop

Olcsó SSD az Inteltől (is)

Teljesítmény és megbízhatóság – a chipgyártó legújabb memóriaalapú háttértárolóit a vékonyabb pénztárcával rendelkezők számára készítették.

Vitathatatlan hátránya az SSD-knek a merevlemezekkel szemben, hogy egységnyi kapacitásra nézve sokkal többe kerülnek. A kisebb kapacitású SSD-k azonban már kezdenek annyira olcsóvá válni, hogy szélesebb felhasználói rétegeket is elérhetnek – és pont ez az Intel célja legújabb, X25-V Value SATA SSD névre keresztelt eszközével. A 125 dolláros (nagykereskedelmi) áron megjelenő, 40 GB-os kapacitást kínáló meghajtó a belépőszintű noteszgépek és asztali PC-k tulajdonosait célozza meg: azokat, akik kevés pénzből szeretnének gyorsabb számítógépet.

A vállalat szerint egy átlagos, 7200 RPM értékkel bíró merevlemezhez képest akár négyszer gyorsabban is történhet az adatok kiolvasása az SSD-ről, ami számszerűen maximális 170 MB/s-os (elméleti) tempót jelent. (Soros) írási paramétere 35 MB/s, ami a többi SSD-vel összehasonlítva meglehetősen alacsony, de ne feledjük, belépőszintű termékről van szó. A jóval gyorsabb olvasásnak köszönhetően viszont hamarabb áll fel az operációs rendszer, kevesebb időt kell várni a játékmentések és az alkalmazások betöltődésére.

Értelemszerűen az SSD nem létezhet merevlemez nélkül – a 40 GB-os kapacitás túl kevés a modern rendszerek számára, ha azon dolgozni, internetezni, játszani is szeretnénk. Ezért az Intel – több más gyártóhoz hasonlóan – szintén hibrid konfigurációkban gondolkodik: elsődleges háttértárolóként ajánlja solid state diskjeit, melyek mellé egy winchester is dukál – adatainkat ez utóbbin javasolt tárolni.

Mindazonáltal a 34 nanométeres gyártási eljárással készült, NAND chipeket tartalmazó flashmemóriás eszköz nem az első kategóriájában: 80 és 160 GB-os „testvérei” mellé érkezett. Támogatja – az Intel SSD Optimizeren keresztül – a Windows 7 Trim utasítását, illetve az Intel SSD Toolboxával együtt jut el a vásárlókhoz. Az Intel mérnökei által létrehozott eszközgyűjtemény menedzsment lehetőségeket és így nagyobb teljesítmény elérését teszi lehetővé.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés