Connect with us

Hirdetés

technokrata

Drágább az ingyenes Google Chrome OS, mint a Windows

Laptop

Drágább az ingyenes Google Chrome OS, mint a Windows

Hogyan kerülhet többe egy nyílt forrású, bárki által hozzáférhető operációs rendszer a Microsoft Windows-ával szemben? Cikkünkből kiderül.

Tavaly ősszel mutatta be a nagy nyilvánosság számára a Google saját operációs rendszerét. A kifejezetten netbookokra optimalizált Chrome OS erőteljesen támaszkodik a folyamatos Internet-kapcsolatra, és emellett még több furcsa megkötéssel is borzolta az érdeklődők idegeit. Ezek egyikeként a szoftvert használó minilaptopok kötelezően SSD-t kell tartalmazzanak, winchester helyett – a Google kihangsúlyozta, hogy nem fogja támogatni a mágneses rögzítésen alapuló háttértárolókat. Az olyan extrák, mint a nagy grafikai teljesítmény, a gyorsulásmérők és egyéb érzékelők, szintén árfelhajtó hatással rendelkeznek.

Bob O´Donell, az IDC egyik alelnökének nemrég tett nyilatkozata szerint mindez jelentősen megdrágíthatja az egyébként ingyenes operációs rendszer használatát. Habár az OEM-eket még köti az aláírt titoktartási szerződés (NDA), véleményük mégis kiszivárgott. Eszerint a Google Chrome OS-szel rendelkező smartbookok többe fognak kerülni, mint az előre telepített Windows-zal bíró változatok. Annak ellenére, hogy olcsóbb, ARM-alapú mikroprocesszorra támaszkodnak, inteles vagy AMD-s CPU helyett.

Nem meglepő, hogy az IDC egyelőre nem is becsül nagy érdeklődést a szegmens iránt. Míg laptopokból és okostelefonokból 240 millió példány fog összesen elkelni 2011-ben, tábla-PC-ből pedig körülbelül 16 millió fogy majd, addig az ARM-alapú smartbookok szállításai nem fogják meghaladni a 2 milliós példányszámot. Ennél még az elektronikus-könyvolvasók is jobban teljesítenek majd, melyből 6 millió eladott darabra számítanak az IDC elemzői az előttünk álló évet illetően.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés