Connect with us

technokrata

Drágul a memória

Laptop

Drágul a memória

DDR2 vagy DDR3 – e tekintetben nem számít.

Az 1 gigabites DDR3 memóriachipek szerződéses ára március első felében 2,41-2,69 dollár közötti szintre nőtt, a DRAMexchange adatai alapján. A Digitimes közlése szerint ezzel a 2 GB-os DDR3 modulok ára 41,50 és 43 dolláros szintre emelkedett.

De nem csak az újabb SDRAM-ok járják ezt az utat: a mára elavultnak mondható, egyre inkább visszaszorulóban levő DDR2 memóriák ára is nőtt. Az okok ugyanakkor eltérőek.

A DDR3 esetében a növekvő igény jelent hajtóerőt – az OEM PC gyártók látják visszatérni az életet a PC-s piacba, ezért jelentősen megnövelték igényeiket a memóriachipek gyártói irányába. A hatás valószínűleg a második negyedévben is erősen érződik majd, a nyári uborkaszezon beköszöntéig.

Más a helyzet a DDR3 SDRAM-ok kapcsán. Ezek a modulok szintén 38-40 dollár közötti (szerződéses) áron kaphatók, ennek pedig az az oka, hogy elkezdett fogyni a gyártói kapacitás. A DDR3-ra való átállással egyre kevesebb DDR2 chip gördül le a futószalagokról, aminek árfelhajtó hatása van a piacra. Az elmúlt két hétben akadt olyan nap, amikor egy 1 gigabites DDR2 chip ára 1,33 százalékkal emelkedett.

A fentiekből következően nem érdemes a memóriavásárlást halogatni, mert a trendek jó darabig folytatódni fognak.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu