Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jönnek a hatmagos processzorok

Laptop

Jönnek a hatmagos processzorok

Az Intel bővíti otthoni PC-kbe kínált CPU-i táborát.

Habár hivatalos közleménnyel nem rukkolt elő (még) a chipgyártó gigász, egy apró momentum mégis elárulta, mire készül. A németországbeli Alternate számítástechnikai kereskedés a napokban felvette kínálatába a Gulftown kódnevű Intel lapkát. A vélhetően Core i7-980X Extre Edition modell azért érdemel külön figyelmet, mert ezzel kezdődhet meg a hatmagos processzorok korszaka.

Ismeretes, hogy a központi vezérlőegységek magjai a kettes számrendszernek megfelelően skálázódnak: az egymagos példányok után jöttek a két- és a négymagos változatok, illetve szerverfronton a nyolcmagos processzorok. Ettől először az AMD tért el, amikor előrukkolt a három magot tartalmazó szilíciumlapkákkal. Ez tulajdonképpen egy gazdasági lépés volt az Intel riválisától: azon négymagosokat kezdte értékesíteni ilyen módon, amelyekben egy mag hibásan vagy sehogy sem működött. Csak letiltotta a hibás feldolgozóegységet, és voila – máris megfelelően üzemelő termék kerülhet a piacra, ahelyett, hogy a kukában végezné. Teljesítményben pedig valahol a két- és a négymagos CPU-k közé sikerült belőni ezeket a lapkákat.

De térjünk vissza az új Core i7-esre! Az 1100 euróra belőtt ár jót ígér (már annak, aki meg tudja fizetni); a processzor nem hétköznapi PC-kbe terveztetett. Hyperthreading-képes példánnyal állunk szemben, ami így egyszerre akár tizenkét utasításszállal is megbirkózik. Órajele 3,33 GHz, gyorsítótára pedig 12 MB-nyi egyesített L3 cache. Ezt magonként 64 KB-nyi első és 256 KB-nyi másodszintű cache egészíti ki. Háromcsatornás DDR3 memóriavezérlő teszi teljessé a képet, alkalmazásba vételét pedig megkönnyíti, hogy a vállalat LGA 1366 tokozással látta el.

Amit viszont nem lehet tudni a 32 nanométeres gyártási eljárás ellenére 130 W-os TDP-jű chipről, hogy pontosan mikor is válik elérhetővé. Az Alternate jelenleg csupán előrendelést vesz fel az egzotikumra, szállítási határidővel nem tud szolgálni. És lehet, hogy soha nem is fog: az Intel megbüntetheti a renitenskedő kereskedéseket, és eladási moratóriumot vezethet be velük kapcsolatban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés