Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ha hamar lemerül a laptop akkumulátora…

Laptop

Ha hamar lemerül a laptop akkumulátora…

Mit lehet tenni, ha túl gyorsan lemerül az akksi? Nos, nem feltétlenül kell új telepet vásárolni.

A hordozható számítógépek legnagyobb rákfenéje, hogy hiába kapnak akár hatalmas kapacitású akkumulátorokat is, többnyire 2-3 órán belül lemerülnek, intenzív használat mellett. Az ipar már lassan egy évtizede adós a „beígért”, egy teljesen munkanapon (azaz 8 órán) keresztül egyetlen töltéssel használható masinával. Addig is, amíg nem csökkentik jelentős mértékben az egyes elemek fogyasztását, nézzük, mit tehetünk mi azért, hogy minél tovább használhassuk a kis masinákat „etetés” nélkül!

Sokat számít már az is, milyen feladatra, milyen konfigurációval választjuk ki laptopunkat. Értelemszerűen egy nagyobb kijelzővel, erős videokártyával bíró példány jóval többet fogyaszt, mint egy SSD-vel szerelt netbook. Amit viszont minden noteszgépnél megtehetünk, hogy igyekszünk erőforrás-kímélő módon használni a kis masinát. Például a teljesképernyős videónézés nagy fényerő mellett nagyon hamar lezabálja a töltést az akkumulátorról – ha nem muszáj, ne hordozható számítógépünkön végezzük ezt a tevékenységet. Az LCD fényerejének minimalizálásával értékes perceket, vagy akár fél órákat is nyerhetünk, hiszen a folyadékkristályos kijelző az egyik legenergiaéhesebb komponense egy laptopnak.

Szintén kitolhatja az üzemidőt, ha egyszerre csak egy feladattal foglalkozunk, a nem használt alkalmazásokat pedig leállítjuk. A háttérben ugyanis ezek is hozzá-hozzányúlnak a processzorhoz, amivel többszörösen is megnövelik a kis masina étvágyát: a nagyobb CPU-használat és a megnövekedő hűtési igény miatt felpörgő ventilátor is rövidíti a használati időt.

Emellett azzal is további értékes perceket nyerhetünk, ha lekapcsoljuk a Wi-Fi modult, amennyiben nem internetezünk. A vezetékmentes hálózati csatlakozás még akkor is meríti a telepet, ha nincsen hotspot a közelben, érdemes tehát ilyenkor inkább kikapcsolni a funkciót (a legtöbb noteszgépen csúszkával vagy gombbal, szoftveres beavatkozás nélkül is megtehetjük ezt). Hasonló hatást ér el a Bluetooth leállítása.

Csatlakoztassuk le a nem használt USB-s eszközöket!. A hordozható zenelejátszók, egerek és pendrive-ok szintén az akkumulátor töltését csapolják meg; ha éppen nincsen rájuk szükség, akkor feleslegesen. Internettől távol, külső eszközök hiányában kikapcsolhatjuk antivírus programunkat is, hiszen ilyenkor semmi sem fertőzheti meg a laptop merevlemezét (persze ne felejtsük el újraindítani az AV alkalmazást, ha ismét lehetőség van a külvilághoz csatlakozni).

Érdemes rendszeresen – elektromos hálózathoz csatlakoztatott idő alatt – töredezettség-mentesíteni (defragmentálni) a winchestert. A rövidebb seekelési idő ugyanis rövidebb fejmozgatással jár, amivel ismét energiát lehet megtakarítani. És természetesen „kötelező” a Vezérlőpult rendszerbeállításai alatt az erőforrás-menedzsment lehetőségeit a leginkább akkumulátorkímélőre állítani, ez globálisan nagyot dobhat az üzemidőn.

Ha mindez nem elég, megfontolás tárgyává lehet tenni egy további akkumulátor beszerzését. A hordtáskába helyezve (és előre feltöltve) bármikor előkaphatjuk, ha az elsődleges áramforrásunk lemerült – a semminél ez is jobb.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés